Zeewolde Actueel

Vrijdag, 3 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Aandacht voor verhalen, ook op Veteranendag in aangepaste vorm

Aandacht voor verhalen, ook op Veteranendag in aangepaste vormAandacht voor verhalen, ook op Veteranendag in aangepaste vormAandacht voor verhalen, ook op Veteranendag in aangepaste vormAandacht voor verhalen, ook op Veteranendag in aangepaste vormAandacht voor verhalen, ook op Veteranendag in aangepaste vormAandacht voor verhalen, ook op Veteranendag in aangepaste vormAandacht voor verhalen, ook op Veteranendag in aangepaste vormAandacht voor verhalen, ook op Veteranendag in aangepaste vorm
Redactie: Mannes Schoppink

ZEEWOLDE - Voor Helmut Hermans is de Veteranendag op de laatste zaterdag van juni een jaarlijks hoogtepunt van ‘erkenning en waardering’. Dit jaar gooide COVID-19 roet in het eten. De fysieke onderdelen van het landelijke evenement werden geheel afgelast. Het Nationaal Comité Veteranendag organiseert een alternatiefprogramma van 45 minuten in de Ridderzaal voor een kleine groep gasten.

Libanon

Helmut Hermans (60) behoorde als dienstplichtig militair tot de lichting 80-1 en volgde de opleiding tot sergeant op de Palm Kazerne in Bussum. Na in juli 1980 bij de 42 BevoorradingsCompagnie te zijn geplaatst, kreeg hij de kans voor vier jaar te tekenen als Kort Verband Vrijwilliger (KVV’er). Hij werd daarbij van november 1982 tot juli 1983 naar Libanon uitgezonden als Sergeant Beheerder Klasse 1. Helmut werd er verantwoordelijk voor de bestelling en verdeling van de dagelijkse voeding voor het Nederlands Dutchbatt Bataljon. In Libanon dienden de Nederlanders onder de vlag van de Verenigde Naties. De UN-missie (1979-1985) werd aangeduid als ‘Unifil’ (United Nations Force in Libanon). Uiteindelijk diende Helmut zijn tijd als KVV’er uit bij 42 BevoCie op de Generaal Winkelman Kazerne in Vierhouten/Nunspeet.

Malieveld

De Nationale Veteranendag in Den Haag wordt sinds 2005 georganiseerd als eerbetoon aan alle (inmiddels ruim 110.000) veteranen die voor Nederland actief zijn geweest door zich wereldwijd in te zetten bij Vredesmissies. Zij was een voortzetting van het Veteranendefilé dat traditiegetrouw in Wageningen werd afgenomen door prins Bernhard. Ook Helmut Hermans, in Zeewolde vooral bekend als raadslid voor Leefbaar Zeewolde en (voorheen) als scheidsrechter bij VV Zeewolde, is elk jaar van de partij. “Veteranen zijn niet per definitie oude mannen”, helpt hij een misverstand uit de wereld. “Iedere militair die een missie heeft gedraaid, mag zich Veteraan noemen. Voor mij persoonlijk is Veteranendag het jaarlijkse hoogtepunt van erkenning en waardering. Vooral diegenen die fysiek of mentaal gewond zijn, hebben die dag een speciale plaats.”

Een ‘normale’ Veteranendag begint voor Helmut als Veteraan en als secretaris van de Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders de laatste acht jaar al op woensdag. Die dag tuigt hij op het Malieveld de SNVM-tent op en kleedt daar de motorensquare aan voor de ‘static-show’. Ook de dagen erna is er nog volop voorbereiding nodig. In 2019 legde de groep Den Helder vrijdags een krans bij het dat jaar onthulde Vliegersmonument aan de Kastanjelaan in Zeewolde. Op de zaterdag meldt iedereen zich vervolgens in Den Haag. Op het Malieveld zijn er talrijke evenementen, optredens en informatiestands. Hoogtepunt is het defilé van plusminus 4.000 Veteranen door de binnenstad van Den Haag langs koning Willem-Alexander. De SNVM levert daarbij een detachement van 25 motorrijdende Veteranen die met hun eigen motor het defilé rijden. Militaire muziekkorpsen en drommen publiek zorgen bij de groet van en aan de Koning voor een geweldige ambiance. Ook voor Helmut en zijn maten is dit anderhalf uur kip-pen-vel. Als bestuurslid van de SNVM zit de dag er voor Helmut daarna nog niet op. “Er moet nog afgebroken en opgeruimd worden, dus ik ben ’s avonds pas laat thuis in Zeewolde. Dan gaat het kaarsje echt even uit.” Hopelijk mag het volgend jaar allemaal weer…

Foto 1: Lokale Omroep Zeewolde.