Zeewolde Actueel

Maandag, 28 september 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Beleef de Dag van het Nationaal Park online

Beleef de Dag van het Nationaal Park online
Redactie: Saskia de Wijk

REGIO – Zondag 24 mei vindt de 21ste editie van de Europese Dag van het Nationaal Park plaats. Een dag die, door omstandigheden, dit jaar online door veel Europese parken wordt gevierd. Dat maakt het thema van dit jaar misschien wel extra actueel: dit jaar staat de Dag van het Nationaal Park in het teken van 'Natuur en Gezondheid'.

De Nationale Parken hebben een belangrijke missie om mensen met de natuur te verbinden. Parken beschermen niet alleen onze waardevolle natuur, ze leveren ook positieve gezondheidsresultaten op. Contact met de natuur is essentieel voor de gezondheid, en in een Europa dat steeds meer verstedelijkt moeten kansen gecreëerd worden voor burgers om het buitenleven te verkennen. Positief contact met de natuur heeft bewezen welzijn te creëren en een actieve levensstijl te bevorderen.

Om Nederland beter bekend te maken met de Nationale Parken en toch de bijzondere natuur van de Nationale Parken te laten beleven tijdens de Dag van het Nationaal Park 2020 worden vrijdag 22 mei om 12:00 uur online activiteiten georganiseerd.

Onder het motto: ‘natuur doet je goed’ kan er een digitale (vlog) tour gemaakt worden met de boswachter door elk Nationaal Park of kan er meegedaan worden aan de Nationale Parken Quiz. Een overzicht van alle excursies is beschikbaar op www.ivn.nl van IVN Natuureducatie. Delen kan met de volgende hastags: #natuurdoetjegoed en #dagvanhetNationaalPark.

De Nationale Parken van Nederland

De Nationale Parken zijn het kenmerkend natuurlijk erfgoed van Nederland, onze topnatuurgebieden, met topbelevingen, de Rembrandts van de Nederlandse natuur. Nederland heeft 21 Nationale Parken. Gezamenlijk vertellen zij het verhaal van de Nederlandse natuur. De Nationale Parken zijn prachtige voorbeelden van typisch Nederlandse landschappen met internationaal bijzondere natuur. Bossen, heide, laagveen, getijdenwater, beekdalen, vennen en meer. Elk gebied heeft zijn unieke karakter en historie, met eigen planten, dieren en landschappen. Het eerste Nationaal Park in Europa werd op 24 mei 1909 in Zweden ingesteld. Naar aanleiding hiervan wordt jaarlijks in de Nationale Parken van Europa 'De Dag van het Nationaal Park' op deze dag gevierd.