Zeewolde Actueel

Woensdag, 23 september 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Bestuurders steken handen uit de mouwen op boerderij

Bestuurders steken handen uit de mouwen op boerderij
Redactie: Mannes Schoppink

FLEVOLAND - In het Stikstofdossier zijn de agrariërs een belangrijke partij. Er wordt met en over ze gesproken, maar wat komt er nu zoal bij kijken om een boerenbedrijf anno 2020 draaiende te houden? Tijdens de eerste informatieavond van provincie Flevoland over stikstof in december 2019, verzuchtte de 18-jarige Henrike ‘dat zij van de provincie maar eens een dagje moesten meelopen op de boerderij’. Zo gezegd, zo gedaan. Bij het krieken van de dag hijsen commissaris van de Koning Leen Verbeek en gedeputeerde Harold Hofstra (portefeuillehouder stikstof) zich vrijdag 7 februari 2020 in overall en laarzen om nog voor het ontbijt in het buitengebied van Biddinghuizen de handen uit de mouwen te steken.

1,2 miljoen liter melk

De provinciebestuurders zijn te gast bij melkveehouders Cora en Jaap en hun 18-jarige dochter Henrike. Een jaar of 13 geleden kwam het boerengezin vanuit Woudenberg naar Flevoland. Op dit moment hebben ze ongeveer 112 melkkoeien en nog een 50-tal kalveren. Al met al goed voor pakweg 1,2 miljoen liter melk. Dat levert het bedrijf aan Leerdammer Kaas. Veel groter kan het bedrijf niet worden vanwege de fosfaatrechten. Het melkveebedrijf in Biddinghuizen is een van de 160 PAS-melders uit Flevoland en wacht nog steeds op duidelijkheid over het vervolgtraject. "Je denkt het allemaal keurig geregeld te hebben en met een pennenstreek ben je opeens illegaal bezig", aldus Jaap.

Blijven inzetten

Terwijl Leen Verbeek met Cora de kalveren gaat voeren, verdiept Harold Hofstra zich onder supervisie van Henrike in de melkrobot. Aan de ene kant is Jaap apetrots dat dochter Henrike, tweedejaars studente veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten, het bedrijf wil overnemen. Maar het zijn geen gemakkelijke tijden voor agrariërs realiseert hij zich. "Er komt als agrarisch ondernemer van alles op je af." Jaap hoopt dat de provincie zich zal blijven inzetten voor de agrarische sector en dat de landbouw niet helemaal op slot komt te zitten. Jaap noemt zichzelf een koeienboer en niet een boer met koeien. Met elk van de dieren heeft hij een band. Dat geldt ook voor zijn dochter: Joke en Sylvia zijn haar lievelingskoeien. "Altijd makkelijk in de omgang en echte knuffeldieren."

Geanimeerd gesprek

Na gedane arbeid ontspint zich aan de ontbijttafel onder het genot van een vers glas melk, rechtstreeks uit de melktank, een geanimeerd gesprek tussen het melkveehoudersgezin en de bestuurders. Over de stikstofproblematiek, de toekomst van de agrarische sector en de wereld in het algemeen. ,"Mooi dat jullie hier zijn", benadrukt de gastheer. "Goed dat jullie ons hebben uitgenodigd", antwoordt Harold Hofstra. "Tijdens dit soort bezoeken kan ik horen wat er speelt in de sector en hoe jullie denken over maatregelen en plannen."

(bron en foto: Provincie Flevoland)