Zeewolde Actueel

Donderdag, 6 augustus 2020

In de weken 32 en 34 gaat Zeewolde Actueel met vakantie en daarom zal er in deze weken geen (digitale) krant verschijnen. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

Boeren en tuinders: help ons oogsten!

Boeren en tuinders: help ons oogsten!Boeren en tuinders: help ons oogsten!
Redactie: Saskia de Wijk

REGIO – Omdat veel buitenlandse arbeiders niet naar Nederland kunnen komen vanwege de coronacrisis dreigen boeren en tuinders handen tekort te komen om de voedselvoorziening in stand te houden. Om toch voor voldoende voedsel te blijven zorgen zijn in de land- en tuinbouwsector twee initiatieven gestart om tijdens deze coronacrisis al het werk te kunnen doen.

Na een inventarisatie door LTO onder agrarische werkgevers op de website van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw, zijn twee platforms gelanceerd waar vraag en aanbod naar personeel worden gematcht. De sites zijn laagdrempelig en vullen elkaar aan.

De website werkenindelandentuinbouw.nl werkt als een soort prikbord. LTO Noord-vicevoorzitter Eric Douma: “Werkgevers die een tekort aan werknemers hebben en werkgevers die werknemers beschikbaar hebben kunnen zich hier melden. Dat geldt ook voor gecertificeerde uitzendbureaus, werknemers en ZZP’ers. Deelnemers kunnen elkaar via het platform benaderen om zo onderling hun samenwerking af te stemmen.” Wil een boer of tuinder hulp bij het zoeken naar personeel, dan biedt de website helponsoogsten.nl uitkomst. Via de backoffice van deze site kan ook de administratieve afhandeling worden verzorgd.

Hoewel de website helponsoogsten.nl nog maar een paar dagen in de lucht is, zijn de eerste matches al gemaakt. Zo werken mensen die normaal gesproken in de sierteelt werken nu als aspergestekers en helpen studenten in de avonduren mee op het land. Douma: “Tot nu toe hebben 70 bedrijven met een personeelstekort zich gemeld, het gaat om ongeveer 1700 arbeidsplaatsen. Daarnaast hebben in een paar dagen tijd al 1000 mensen zich aangemeld, die in de land- en tuinbouw willen werken. Daar zitten bijvoorbeeld mensen bij de normaal gesproken in de horeca werken of de schoonmaak.”