Zeewolde Actueel

Zaterdag, 6 juni 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Boeren roepen consumenten op: Koop Onze Oogst

Boeren roepen consumenten op: Koop Onze Oogst
Redactie: Saskia de Wijk

REGIO - Het coronavirus heeft Nederland in haar greep. Ingrijpende maatregelen volgen elkaar in rap tempo op. Ook telers blijven niet gespaard. Gezond en vers voedsel is cruciaal, maar de coronamaatregelen leiden tot acute verstoring van de productie, handel en verkoop van verse producten. De campagne KoopOnzeOogst biedt telers hulp bij promotie en afzet van hun verse voorraad.

Door sluiting van horeca en catering kunnen boeren hun vertrouwde afzet niet kwijt. Zoals Ria Wilzing uit Zeewolde. Zij levert frietaardappelen aan horeca en recreatie. “De restaurants, pretparken en festivals liggen op hun gat. Daar wordt nu dus ook geen verse friet gegeten. We zijn op zoek naar een nieuwe markt in Nederland voor onze frietaardappelen”.

Naast frietaardappelen melden tuinders problemen met aardbeien, bramen, frambozen en snijbloemen. Zo zijn er vorige week in Flevoland al duizenden bossen tulpen aangeboden aan de zorg. Ook de start van het aspergeseizoen loopt in de soep. Normaal wordt een groot percentage van de asperges afgenomen door de horeca. Die teller blijft nu op nul. Trend is wel dat de maaltijdbezorging meer opkoopt.

Vraag en aanbod

In een zoektocht naar nieuwe afzet is de Facebookpagina KoopOnzeOogst gelanceerd. Hierop wordt vraag en aanbod samengebracht. Telers die wel een handje hulp kunnen gebruiken bij hun afzet kunnen dit via KooponzeOogst melden. Bedrijven en consumenten die die telers graag een handje helpen met de afzet van hun verse voorraad kunnen dit uiteraard ook melden. Zo helpen we elkaar een handje!