Onderdeel van BrugMediaUw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit ZeewoldeUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Christelijk College Nassau-Veluwe uit Harderwijk bestaat 100 jaar

Christelijk College Nassau-Veluwe uit Harderwijk bestaat 100 jaar

Het Christelijk College Nassau-Veluwe (CCNV) uit Harderwijk bestaat honderd jaar. Maandag 9 september werd er in de hal van de school hiervoor een officiële receptie gehouden, waarbij ook het prachtige jubileumboek werd gepresenteerd. De leerlingen gingen de feestelijke dag over een rode loper hun school binnen.

Streekkarakter

Elly Bakker-Pierik, sinds 2013 rector-bestuurder van de jarige school, stond in haar toespraak tijdens de receptie stil bij het meer dan bewezen zelfstandige karakter van het CCNV. KLM en Citroën startten eveneens in 1919, maar hadden ‘onderweg’ wel een fusie nodig, het CCNV, ooit begonnen als ‘Christelijk Lyceum’, was altijd zichzelf gebleven.

Het Christelijk Lyceum Harderwijk startte op 8 september 1919 met 26 leerlingen, twintig in klas 1 en zes in klas 2. Het ging om twintig jongens en zes meisjes. De school had een echt streekkarakter: negen leerlingen kwamen uit Ermelo, zeven uit Nunspeet, zes uit het eigen Harderwijk, drie uit Putten en één uit Nijkerk. Anno 2019 telt het CCNV zo’n 1.400 leerlingen. Havo en vwo worden op meer scholen in de regio aangeboden (zoals op RSG Slingerbos | Levant in Harderwijk/Zeewolde en Groevenbeek in Ermelo), het Christelijk College Nassau-Veluwe (dat bij de invoering van de Mammoetwet voor het eerst deze naam kreeg) biedt als enige ook gymnasium aan. Sinds de jaren ’80 komen veel leerlingen van de school eveneens uit Zeewolde. Hoewel de concurrentie van andere scholen zich doet gelden, zit de school de laatste jaren wat dit betreft zelfs weer in de lift. Zo gingen er aan het begin van het pas begonnen schooljaar 35 leerlingen uit Zeewolde naar klas 1 van het CCNV, terwijl dat er vorig jaar nog 25 waren.

BN’ers

In de loop der jaren bezochten zo’n 16.000 leerlingen ‘Het College’, zoals de school in Harderwijk ook wel bekend staat. Onder hen waren ook veel latere BN’ers als diplomaat Max Kohnstamm (examenjaar 1933), schaatstrainer Leen Pfrommer (1954), oud-Ajacied Peter Boeve (1977), hoofdredacteur Evert Santegoeds van Privé (1980), minister Cora van Nieuwenhuizen (1981), omroepbestuurder Henk Hagoort (1983), wethouder Joost Eerdmans van Rotterdam (1989), wielrenner Theo Bos (2001) en de Schotse rugbyinternational en oud-Zeewoldenaar Tim Visser (2004).

Rector-bestuurder Bakker bood het eerste exemplaar van het jubileumboek maandagmiddag aan aan burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk en wethouder Onderwijs Marcel Companjen, van 1979 tot 1985 zelf leerling van het CCNV. Het boek kwam tot stand onder leiding van Liek Mulder (76), van 1976 tot 2003 docent geschiedenis en maatschappijleer aan het CCNV. Het boek telt ruim 200 pagina’s en gaat met grote sprongen door de geschiedenis van de jubilerende school. Landelijke en regionale ontwikkelingen speelden menigmaal op de achtergrond mee, terwijl veranderingen in onderwijsland en het fenomeen ontzuiling evenmin aan het ‘Nassau-Veluwe’ voorbijgingen. Een donkere periode voor de school waren de oorlogsjaren. Triest dieptepunt daarbij was het fusilleren door de Duitse bezetter van de 40-jarige scheikundeleraar Dirk Kuijper op 8 maart 1945 bij Woeste Hoeve. Het jubileumboek besteedt uiteraard ook aandacht aan minder beladen onderwerpen, zoals de invoering van de computer, sportieve activiteiten, de eerdere jubilea, excursies en de veranderingen die het schoolgebouw in de loop der jaren onderging. Mulder kreeg bij het maken van het boek assistentie van in totaal 35 medeauteurs.

Reünie

Oud-leerlingen en (oud-)docenten van het honderdjarige CCNV kunnen elkaar ontmoeten tijdens een reünie, die vanwege de te verwachten hoge opkomst over twee zaterdagen wordt verspreid: 28 september (tot en met examenjaar 1994) en 5 oktober (examenjaren 1995 tot en met 2019).Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo