Zeewolde Actueel

Maandag, 21 september 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

ChristenUnie vindt zonnepark in kop Horsterwold ‘win-win’ voor natuur en inwoners

ChristenUnie vindt zonnepark in kop Horsterwold ‘win-win’ voor natuur en inwonersChristenUnie vindt zonnepark in kop Horsterwold ‘win-win’ voor natuur en inwoners
Redactie: Mannes Schoppink

ZEEWOLDE – De fractie van de ChristenUnie vindt ‘Zonnewoud’ een ‘win-win voor natuur en inwoners’. Staatsbosbeheer biedt al jaren zeven terreinen aan voor zowel duurzame ontwikkeling als publieks- en maatschappelijke activiteiten. Dit geeft volgens de drie leden tellende raadsfractie inkomsten om het overige bos te onderhouden.

ChristenUnie Zeewolde snapt best dat de relatie tussen zonneparken en natuur veel vragen oproept, zo meldt zij in een speciaal uitgegeven persbericht. “Deze terreinen hebben geen bosbestemming. Er is bij het Zonnewoud nadrukkelijk gekozen voor een ander zonnepark, met de nadruk op ánder! Het Zonnewoud is een innovatief ontwerp, waar lokale participatie in alle fasen van het project en ook multifunctionaliteit voorop staat. Dat wil zeggen, ongeveer een derde van het terrein wordt ingericht voor natuur, recreatie en educatie en wordt dus niet bezet met zonnepanelen.” Het Zonnewoud is volgens de ChristenUnie ‘zoveel meer dan alleen de zonnepanelen’. “Er is gedacht aan recreëren en educatie. Denk hierbij aan een waterheuvel, insectentorens, bijenhotels, maar ook informatievoorziening via een app over het opwekken van energie. Dus terwijl u wandelt door het gebied, een stukje beleving proeft, de beplanting bewondert of een stukje fruit meeneemt uit het plukbos, is het mogelijk uw elektrische fiets op te laden.” ChristenUnie vindt dat het zonnepark een passende, duurzame en langjarige invulling vormt van één kavel uit een serie van zeven kavels verspreid door het hele Horsterwold. “Deze kavel heeft dus géén bosbestemming. Het Zonnewoud voorziet een derde van de huishoudens van Zeewolde van duurzame energie. Door samenwerking van Sunvest met de lokale energiecoöperatie ZeewoldeZon kunnen de inwoners van Zeewolde op een voordelige manier stroom van het zonnepark afnemen en tegelijkertijd gebruik maken van de recreatieve en educatieve mogelijkheden die het gebied biedt.” De fractie van de ChristenUnie wil, zo schrijft zij in haar persbericht, energiewinning door zon op daken, maar kiest tevens voor deze optie omdat de gemeenteraard al eerder besloot ook een aantal hectares beschikbaar te stellen voor zon op land. “Wij vinden het Zonnewoud daarom een goed initiatief, omdat hiervoor geen landbouwgrond en geen bos verloren gaat, maar wel op een duurzame manier energie wordt ingewonnen. Een win-winsituatie dus.”