Zeewolde Actueel

Zondag, 7 juni 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Corona epidemie laat grote regionale verschillen zien

Corona epidemie laat grote regionale verschillen zien
Redactie: Saskia de Wijk

REGIO - Er zijn grote regionale verschillen in de corona-epidemie. Dat geldt ook voor de verdeling tussen het aantal bevestigde besmettingen van zorgmedewerkers en overige patiënten. Dat meldt het RIVM.

In Nederland zijn tot nu tot 23.097 bevestigde besmettingen gemeld. Met bijna een kwart (5.264) van het totaal aantal bevestigde besmetting in Nederland wonen de meeste mensen die positief zijn getest op het nieuwe coronavirus in de provincie Noord-Brabant. De provincie Groningen is met 251 positief geteste personen de provincie met het minste aantal besmettingen, 1,1% van het totaal aantal besmettingen. Deze provincie wordt op de voet gevolgd door de provincies Drenthe (274, 1.2%), Friesland (326, 1,4%) en Flevoland (328, 1,4%).

Volgens het RIVM zijn deze verschillen te verklaren doordat de verspreiding van het nieuwe coronavirus niet overal in Nederland gelijk is. In Noord-Brabant lijkt de epidemie af te vlakken. Het aantal meldingen in het noorden van Nederland is stabiel laag.

Zorgmedewerkers

Het bijgevoegde kaartje laat zien dat de verdeling tussen het aantal bevestigde besmettingen van zorgmedewerkers en overige patiënten per regio sterk verschilt. Volgens het RIVM is dit is afhankelijk van de mate van verspreiding van het coronavirus en het lokale testbeleid tot 6 april. Zo is 56% van alle meldingen uit Groningen afkomstig van zorgmedewerkers. In Noord-Brabant zijn dit 11% van de meldingen tot nu toe. Landelijk gezien is 24% van de bevestigde COVID-19 patiënten een zorgmedewerker.

Testbeleid

Er wordt sinds 6 april meer getest. De uitbreiding van het testen is bedoeld voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis, zoals huisartsen, verpleeghuismedewerkers, medewerkers gehandicaptenzorg en thuiszorgmedewerkers. Ook worden er meer patiënten getest met een hoog risico op ernstig verloop van een coronavirusinfectie, zoals ouderen en mensen met een bestaande ziekte of aandoening.

Meer informatie: rivm.nl/nieuws