Zeewolde Actueel

Zaterdag, 6 juni 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Corona-informatie in begrijpelijke taal

Corona-informatie in begrijpelijke taal
Redactie: Saskia de Wijk

ZEEWOLDE - De overheid, organisaties en media verspreiden veel informatie over het coronavirus. Voor laaggeletterden is de informatie over het coronavirus veel en vaak moeilijk te begrijpen. De website www.lezenenschrijven.nl/corona geeft een overzicht van informatie in begrijpelijke taal.

Op de site staan links naar posters, flyers en video-animaties. Iedereen kan de materialen downloaden en gebruiken. Zoals video-animaties: ‘Wat te doen bij coronavirus?’ en ‘Wat is 1,5 meter?’ Ook geeft de website een overzicht van informatie aan laaggeletterden door andere organisaties. Bijvoorbeeld de gezondheidsadviezen van expertisecentrum Pharos in begrijpelijke taal. En hun woordenlijst met uitleg van moeilijke woorden rondom het coronavirus. Ook uitleghulp Steffie legt informatie op een eenvoudige manier uit. De wedsite wordt up tot date gehouden met de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Geke van Velzen, directeur-bestuurder Stichting Lezen en Schrijven: “Via allerlei kanten krijgt het Nederlandse publiek berichten over het coronavirus. Van de overheid, van ziekenhuizen, in winkels, van werkgevers, enzovoorts. Zo’n 2,5 miljoen mensen zijn laaggeletterd. Het voorkomen en verminderen van het coronavirus lukt alleen als íedereen de informatie en de te nemen maatregelen begrijpt. Daarom zetten we informatie in begrijpelijke taal op één plek: lezenenschrijven.nl/corona. Iedereen kan deze materialen doorsturen, kopiëren en gebruiken.”

Lesmateriaal
Op lezenenschrijven.nl staan ook lesmateriaal en tips voor het (online) begeleiden van cursisten. Dit is voor vrijwilligers en docenten, die laaggeletterden begeleiden. Van Velzen: “Voor cursisten is het voortzetten van de lessen essentieel. Zo blijven ze doorleren en is er minder kans dat ze stoppen. Ook is het contact met hun begeleider en medecursisten belangrijk. Veel laaggeletterden vinden leren lastig en missen digitale vaardigheden om goed om te gaan met online lesprogramma's. We zorgen daarom dat vrijwilligers en docenten via licenties toegang hebben tot online lesmateriaal via Oefenen.nl. Zodat zij hun lessen en contact met cursisten online en telefonisch kunnen voortzetten.”