Zeewolde Actueel

Zaterdag, 6 juni 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Coronavirus gaat ook Coloriet niet voorbij

Coronavirus gaat ook Coloriet niet voorbij
Redactie: Saskia de Wijk

ZEEWOLDE – Verpleeghuizen blijven niet gespaard voor besmettingen met het coronavirus. Ook Coloriet laat weten daarmee te maken te hebben. De zorgorganisatie biedt in Zeewolde verpleeghuiszorg in Coloriet de Sfinx. “Er leven veel vragen bij Zeewoldenaren en we merken dat er angst leeft, vandaar dat wij duiding willen geven”, vertelt Mariëlle Steeneveld, communicatiemedewerker bij Coloriet.

“We hebben bij Coloriet de Sfinx in één woongroep te maken met besmetting met het coronavirus en helaas ook overlijden hieraan. Binnen Coloriet hebben we ook te maken met genezing, dat hopen wij van harte ook in Zeewolde.”

Cijfers noemt Coloriet niet. “Wij vinden het belangrijk te benadrukken dat medische gegevens alleen besproken worden met cliënt en/of door de cliënt aangewezen familie. Dat geldt ook in tijden van coronacrisis. Al onze aandacht gaat naar de cliënten, hun familie, de zorgmedewerkers en de impact die het op hen heeft.” De organisatie waardeert de betrokkenheid en het medeleven in Zeewolde. “Maar vraag onze medewerkers niet wie er ziek is of overleden. Zij zijn zorgprofessionals en hebben een beroepsgeheim. Het is aan de cliënt of familie om dit al dan niet kenbaar te maken.”

Ondanks dat Coloriet gespecialiseerd is in het leveren van ouderenzorg, maakt de coronacrisis indruk op alle medewerkers. “De mensen die aan onze zorg worden toevertrouwd, zijn per definitie kwetsbaar en veelal in de laatste levensfase. Omgaan met virusinfectiepreventie, het werken met beschermende middelen, isolatieverpleging, hygiënemaatregelen, dat hoort bij ons werk. Alleen hebben we nu te maken met een onbekend virus en ingrijpende maatregelen zoals rondom het familiebezoek.”

Het virus blijkt bij kwetsbare ouderen andere symptomen te geven dan hoesten, niezen en koorts. Daarom is bij Coloriet iedere afwijking aanleiding om te testen op het coronavirus. “Zo weten wij precies wie wel of niet in isolatie verpleegd moet worden om verspreiding te voorkomen. Daardoor merken we hoe grillig het virus is. Ook Coloriet medewerkers laten zich testen en gebruiken bij de minste verdenking extra beschermende maatregelen. Er is een schaarste, maar het lukt ons elke keer weer om het aan te vullen. Overigens testen veel medewerkers ook negatief.”

Bij de entree van de woongroep met besmetting hangt een waarschuwende poster. Niemand mag naar binnen, behalve een vast zorgteam in persoonlijke beschermingsmiddelen. Omdat de hal gezamenlijk gebruik is met overige bewoners van het appartementencomplex heeft Coloriet hen een brief gestuurd over de hygiënemaatregelen. “Maar die gelden voor iedereen. Blijf daarom afstand houden en volg de landelijke richtlijnen.”