Zeewolde Actueel

Maandag, 28 september 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Crowdfunding-actie Jochem de Ruijter

Crowdfunding-actie Jochem de RuijterCrowdfunding-actie Jochem de RuijterCrowdfunding-actie Jochem de Ruijter
Redactie: Jelle Stellingwerf

ZEEWOLDE - Voor Jochem de Ruijter uit Zeewolde is deze week een crowdfunding-actie gestart om hem naar CognitiveFx in Utah, Verenigde Staten, te kunnen laten gaan. Hier kan hij een Epic Treatment volgen, waardoor zijn spraakvermogen weer op gang kan komen.

De oorzaak voor het verdwijnen van zijn spraakvermogen is een ongeluk op 25 juni 2019. Jochem, een sociale en welbespraakte jongen, gaat na een lange dag werken en studeren zwemmen met vrienden. Tijdens een stoeipartij van twee van die vrienden, op de steiger van het atol bij Fika, valt één van hen in het water, bovenop Jochems nek en hoofd. Door deze klap scheurde een van zijn linker halsslagaders. Dat was niet meteen duidelijk, maar de pijn zorgde er voor dat Jochem stopte met zwemmen en naar huis ging.

De volgende ochtend werd Jochem op school onwel. Na telefonisch contact met zijn moeder werd op haar aandringen een ambulance gebeld. Met de informatie dat er de avond ervoor iemand op zijn hoofd/nek was gevallen tijdens het zwemmen, werd in eerste instantie niets gedaan. Pas 's avonds, na spoedvervoer richting het Isala Ziekenhuis Zwolle, wordt middels een scan een herseninfarct geconstateerd. Door een scheurtje in zijn linker halsslagader is een bloedprop ontstaan, waardoor deze ader dichtgeslibd is. Een propje is vanuit daar in zijn hersenen terecht gekomen, waardoor hij in de klas omviel. Omdat het in eerste instantie op stress gegooid werd, zijn de eerste cruciale uren voorbij gegaan zonder de nodige medische hulp.

‘s Avonds werd Jochem naar de OK gebracht, waar artsen het propje in zijn hersenen hebben kunnen verwijderen. Vanaf dat moment is hij rechtszijdig verlamd en heeft zijn spraak verloren. Welke schade er nog meer ontstaan is, is dan nog niet duidelijk, maar het ergste wordt gevreesd. Hij zou niet meer kunnen lopen, mogelijk blind zijn en nooit meer de ‘oude worden’. Er zal nog een hele lange weg van revalidatie te gaan zijn.

Na een eerste revalidatieperiode in Hilversum komt hij uiteindelijk terecht in het Daan Theeuwes Centrum in Woerden. Daar zal hij door de intensieve therapie lichamelijk snel revalideren, lopen en zelfs rennen en sporten. Hier werd al niet meer vanuit gegaan door het enorme tijdverlies. Helaas kan Jochem niet goed praten. Hij heeft forse afasie aan het infarct overgehouden. Voor zo’n jonge knul, die altijd zo wel bespraakt was en met zijn grappen en verhalen zo eenvoudig een goede sfeer wist te creëren voor zijn omgeving, is dat een hard gelag.

Jochems ouders willen met hem naar CognitiveFX in Utah (VS) om hem daar een therapie te laten ondergaan. Dat is de zogenoemde EPIC Treatment, een therapie waarmee revalidanten veel vooruitgang ervaren. Inmiddels is er een intakegesprek geweest met een van de behandelende artsen om de mogelijkheden van Jochem te bespreken. Het zal een spannend traject worden, maar Jochems ouders zullen er alles aan doen om dit mogelijk te maken, om zo alle opties te benutten. Helpt u mee? https://www.gofundme.com/f/Jochem-naar-Utah