Zeewolde Actueel

Donderdag, 2 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

‘De Obelisk’, of wat je er ook in ziet

‘De Obelisk’, of wat je er ook in ziet
Redactie: Jelle Stellingwerf

ZEEWOLDE — Of je nu via de Gelderseweg of via de Horsterweg Zeewolde komt binnenrijden, aan kunst ontkom je niet bij thuiskomen. Dat die kunstwerken dan bijnamen gaan krijgen ligt voor de hand, zeker wanneer je ze vrijwel dagelijks passeert. Triviaal mag, natuurlijk, want wie dat gele kasteeltje daar boven aan de dijk clandestien benut als urinoir, die werkt een benaming als ‘het pishuisje’ gemakkelijk in de hand. Zo bezien mag het niet verrassend heten dat ook de obelisk bij de andere ingang van het dorp eraan moest geloven: kennelijk een fallussymbool. Maar moet meteen alles wat er in de verte op lijkt meteen daarmee geassocieerd worden?

‘De Obelisk’, levensteken, grenspaal, groeisymbool, je kunt van alles en nog wat aan gevoel en begrip koppelen aan die hoge, ranke vorm die bedacht werd als contrast met de platte polder. “Maar,” zo schrijft Ina van Elburg, “geen enkele associatie met een geslachtsdeel. Voor mij gewoon een obelisk: sierlijk.” Henry Hammer beaamt dat: “Erg mooi”, en ook Wim Muurling is het daarmee eens. Voor Roelof van der Meer en Andre van Kuijck hoeft dat associëren niet zo; ze vinden het gewoon “een afschuwelijk ding” en “een stuk roest”. Maar voor Stefan Dekker staat het als een paal boven water: “Daar hebben we de dildo weer”. Hij moet er kennelijk regelmatig langs, en dat geldt ook voor Jesse Roelfs en Manja van Roekel. En Jeroen Hazewinkel: “Dat zeggen wij ook altijd!” De klap op de vuurpijl is voor Duifje Ladyd, die meteen maar de hele rotonde mét obelisk op de korrel neemt: “De beruchte piemelrotonde”. Zoveel hoofden, zoveel zinnen, zo blijkt. Of, ‘what’s in a name’. Laten we het daar maar op houden.

Of de kunstwerken in de serie #watdoetdathier nu officiële titels dragen of ‘zonder titel’ kunst staan te wezen, de door het publiek ‘aangeplakte’ namen doen het goed en maken de tongen los. Kom maar op! Heb je zelf een naam, een korte opmerking of een heel verhaal over deze kunstwerken? Of juist iets heel anders..? Vertel het ons, via redactie@zeewolde-actueel.nl of de website www.zeewolde-actueel.nl. Of reageer via Facebook, en wie weet staat jouw (bij-)naam, opmerking of verhaal in de volgende Zeewolde Actueel op deze plek.