Onderdeel van BrugMediaUw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit ZeewoldeUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

De Van Z.. tot Z..-tocht komt er weer aan!

De Van Z.. tot Z..-tocht komt er weer aan!

ZEEWOLDE - De Van Z tot Z..-tocht beleeft op vrijdag 20 en zaterdag 21 september a.s. zijn 22e editie. De lange afstand wandeltocht van Zeewolde naar Zeewolde door de Flevopolder is uniek in zijn soort. Uniek vanwege de 110 km afstand, maar ook omdat deze voor een groot deel ’s nachts, vaak in het pikkedonker, door de deelnemers wordt afgelegd. Even uniek is wel het Z’tje, de trofee die iedere wandelaar mee naar huis krijgt als mooie herinnering aan de wandeltocht. Het bronzen beeldje wordt ieder jaar ontworpen door Zeewoldenaar Erik Wallenburg, tevens de bedenker van de tocht, en draagt ieder jaar een ander thema uit. Dit jaar stond de markeringspijl symbool.

Met een afstand van 110 km, 80 km (Kennedymars), 55 km (doorstaploop), 29 km (opstaploop) duoloop (2x55 km) en estafetteloop (4x27,5 km) kent de Van Z.. tot Z..-tocht zes routes. Starten en finishen gebeurt op het Raadhuisplein bij de oude brandweerkazerne. “Deze locatie biedt de beste faciliteiten. Maar we houden er rekening mee dat het wat minder gezellig is”, licht voorzitter van het bestuur, Joke Wessels, toe. “Met onder meer muziek en een aantal foodtrucks voor een hapje en een drankje, doen we er alles aan om meer sfeer te creëren, zodat het ook aantrekkelijk is om even te komen kijken.” De eerste lopers starten op vrijdagavond om 19.00 uur. Het vrolijke dweilorkest Nep-Tunes leidt ze muzikaal uit, ondersteund door Jo, Annie en Mien van het hilarische trio JAMmer. De wandelaars van de opstaploop gaan zaterdagmorgen om 10.00 uur van start onder de muzikale noten van Muziek & Showkorps Blue Seals.

De deelnemers aan de Van Z.. tot Z.. -tocht komen uit alle windstreken en zelfs van (ver) over de grenzen. Niet in de laatste plaats omdat het evenement bij de kenners bekend staat als een van de best verzorgde lange afstand wandeltocht in Nederland. Bij het schrijven van het artikel zijn er ruim 117 inschrijvingen binnen. Vorig jaar deden er 250 wandelaars mee. “In augustus stond de teller op 60. De ervaring is dat er in de laatste weken vaak nog veel aanmeldingen binnenkomen”, vertelt Joke. “We hopen op hetzelfde aantal als vorig jaar.”

Veranderingen

In de aanloop naar deze tweede wandeltocht onder het nieuwe bestuur zijn er wat zaken veranderd. “Zo is het bestuur uitgebreid van drie naar vijf personen”, aldus Joke. “Dat is fijn, want op dan kun je de taken beter verdelen”, vertelt Joke. “Verder is de opstaploop ingekort van 35 km naar 29 km. Het bleek toch voor veel mensen net te ver. Met al 57 aanmeldingen blijkt dat de 29 km een gewilde afstand is.” De wandelaars zullen ook meer controleposten onderweg tegenkomen; 15 in plaats van 12. “Bij sommige wandelaars ging de vermoeidheid parten spelen. Op deze manier wordt de afstand tussen een aantal posten wat kleiner.”

Vrijwilligers van de organisatie zijn herkenbaar aan hun nieuwe ‘crew’ t-shirt. “Aangeschaft uit duurzaamheidsoogpunt. Na het weekend worden ze weer ingeleverd voor de volgende editie. Ook hebben we meer herbruikbare markeringspijlen aangeschaft, zodat we minder krijtspray op de weg hoeven te gebruiken.”

Vrijwilligers gezocht

De Van Z.. tot Z..-tocht is mede mogelijk dankzij de vele vrijwilligers, sponsoren en organisaties zoals de EHBO en Stichting Verkeersregelaars. Joke: “Maar we zijn er nog niet. We zijn naast fysiotherapeuten en/of masseurs ook nog hard op zoek naar vrijwilligers voor op de posten, vooral in de nachtelijke uren.” Interesse? Aanmelden kan via : info@ztotz.nl . Op vrijdag 11 september a.s. om 20.00 uur is er een informatieavond voor vrijwilligers in The Lux.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo