Zeewolde Actueel

Donderdag, 6 augustus 2020

In de weken 32 en 34 gaat Zeewolde Actueel met vakantie en daarom zal er in deze weken geen (digitale) krant verschijnen. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

Digitaal communiceren met gemeente in trek

Digitaal communiceren met gemeente in trek
Foto: Gemeente Zeewolde
Redactie: Saskia de Wijk

ZEEWOLDE – Een groot aantal burgers zijn voorstander van het digitaal communiceren met de gemeente. Dat blijkt uit de reacties op de vraag ‘Hoe denken inwoners van Zeewolde over digitaal communiceren met de gemeente?’, die het online Burgerpanel aan haar bijna 1300 leden stelde. Met ruim 500 inwoners die de vragenlijst hebben ingevuld was de respons hoog.

Naast digitale communicatie met de gemeente werden ook vragen gesteld over het gebruik van de landelijke digitale voorzieningen, zoals de Berichtenbox (website en App) van MijnOverheid.nl.

Uit het onderzoek kwamen een paar interessante resultaten naar voren. Zo gaven de meeste deelnemers aan zoveel mogelijk zaken digitaal te regelen. Ruim de helft van de deelnemers (met name jonger dan 65 jaar) ontvangt het liefst alleen digitale post van de overheid. Mensen die liever papieren post ontvangen willen dat omdat ze de brief als geheugensteuntje kunnen gebruiken en het handiger is om die te bewaren. ‘want, digitale bericht glippen er sneller tussendoor.’

80% van de deelnemers gebruikt de Berichtenbox van MijnOverheid.nl. Bijna de helft vindt de Berichtenbox makkelijk in gebruik en overzichtelijk. Dit is een hoog percentage ten opzichte van de landelijke cijfers.

90% van de deelnemers wil ook post van de gemeente digitaal in de Berichtenbox ontvangen. Een behoorlijk aantal wil dat graag naast de papieren post. Daarbij wordt vooral gedacht aan berichten met betrekking tot een belastingaanslag of over het verlopen van een paspoort.

Een van de deelnemers gaf als opmerking mee dat ‘digitale communicatie niet ten koste mag gaan van het persoonlijke contact.’

Burgerpanel

Zeewoldenaren (vanaf 18 jaar) die hun mening willen laten horen aan de gemeente kunnen lid worden van het (digitale) Burgerpanel. Het panel wordt ingezet om meningen en ervaringen van inwoners te peilen. Via een e-mail worden deelnemers enkele keren per jaar uitgenodigd om hun mening te geven over bepaalde zaken en keuzes die de gemeente moet maken.

Waarom een burgerpanel?

De gemeente wil elke mogelijkheid benutten om met inwoners in contact te komen en vaker samen te werken. Het digitale burgerpanel is één van die mogelijkheden. Als lid van het burgerpanel kun je met de gemeente meedenken over onderwerpen die jou aangaan: bijvoorbeeld over het groen in jouw wijk, verkeersveiligheid of bezuinigingen.

Vertrouwelijkheid

Deelname is vertrouwelijk: persoonlijke gegevens en de resultaten van de peilingen worden altijd van elkaar losgekoppeld, zodat niet te achterhalen is wat je hebt geantwoord.

Aanmelden kan via deze link:

https://www.zeewolde.nl/burgerpanel