Zeewolde Actueel

Maandag, 1 juni 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Drugstransporteur uit Zeewolde hoort vijf jaar cel tegen zich eisen

Drugstransporteur uit Zeewolde hoort vijf jaar cel tegen zich eisen
Redactie: Saskia de Wijk

ZEEWOLDE – Aan de buitenkant leek de Zeewoldense internationale transportonderneming een bonafide bedrijf, maar het bleek een dekmantel te zijn voor het vervoeren van cocaïne. Het OM eiste dinsdag 19 mei tegen de 50-jarige Zeewoldense eigenaar van het bedrijf, een gevangenisstraf van vijf jaar, een boete van duizend euro en de terugbetaling van ruim 330.000 euro aan, volgens het OM, crimineel geld.

De 49-jarige vriendin van de hoofdverdachte, die de administratie deed van het bedrijf, hoorde vijf maanden gevangenisstraf tegen zich eisen. Twee chauffeurs (59 en 63 jaar) van het transportbedrijf kregen 15 maanden gevangenisstraf opgelegd. Een derde chauffeur, tevens mededirecteur, hoorde door het OM een geldboete tegen zich eisen voor het voorhanden hebben van een taser.

Onderzoek

Aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek waarvan financieel onderzoek deel uitmaakt, was informatie van het Team Criminele Inlichtingen van zowel de politie als FIOD/Belastingdienst. Volgens de informatie, verstrekt tussen maart en juni 2015, werd het transportbedrijf uit Zeewolde gebruikt voor internationale cocaïnetransporten naar onder meer Groot-Brittannië en Scandinavië. De opbrengsten zouden onder meer geïnvesteerd worden in transportmiddelen voor het bedrijf.

Op 23 juni 2015 hield de Britse politie in Groot-Brittannië een Nederlandse vrachtwagenchauffeur aan die 12 kilo cocaïne verstopt had in zijn vrachtwagen. Onder leiding van het Landelijk Parket werd op 2 juli 2015 het onderzoek ‘Visser’ gestart. Aanleiding was de verdenking dat sprake was van internationale handel in cocaïne die vervoerd zou worden met vrachtauto’s van de onderneming in Zeewolde.

Opvallend was dat de baas van dit transportbedrijf over zeer luxe goederen en sieraden beschikte, terwijl hij aan de fiscus opgaf dat hij een inkomen op bijstandsniveau had. Ook sprong in het oog dat het bedrijf was opgericht op het dieptepunt van de kredietcrisis. Anders dan concurrerende transportbedrijven die massaal failliet gingen, floreerde het bedrijf uit Zeewolde juist. De officieren van justitie: “Wat begon met één vrachtwagen, breidde in drie jaar tijd flink uit. In 2015 bedroeg de jaaromzet bijna een miljoen euro. Dat is tegen de economische stroom van de jaren 2008 tot en met 2013 in.”

De rechtbank doet op 16 juni uitspraak in de zaak.