Zeewolde Actueel

Zondag, 7 juni 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Ds. Elsbeth Gruteke van Protestantse Gemeente over 'kerk in coronatijd'

Ds. Elsbeth Gruteke van Protestantse Gemeente over 'kerk in coronatijd'
Redactie: Mannes Schoppink

ZEEWOLDE - Ook de Protestantse Gemeente Zeewolde moest het roer onlangs vanwege de coronacrisis drastisch omgooien. Een kerkdienst lijfelijk bijwonen zat er even niet meer in. In plaats daarvan kwamen er onlinediensten, waarbij de beide predikanten Lex Boot en Elsbeth Gruteke de liturgie verzorgen.

“De diensten worden heel goed beluisterd en bekeken”, aldus dominee Elsbeth, zoals ze door de meeste gemeenteleden wordt genoemd. “Ondanks de technische problemen die we regelmatig hebben, kijken en luisteren er gemiddeld twee keer zoveel mensen naar de online diensten als er voor de corona-uitbraak naar de dienst in Open Haven toekwamen. We experimenteren nu met beeld, er is een crowdfundingsactie bezig voor een goede camera. Daar wordt veel op gereageerd, boven verwachting veel zelfs. Binnenkort hebben we dus echt goed beeld.” De predikanten krijgen veel positieve reacties van luisteraars en kijkers. Kerkleden vinden het fijn om zo contact te houden, proeft Elsbeth. “Maar ook om naar het orgel te luisteren, onze stemmen te horen en zodoende de verbinding met de kerk te ervaren. Werken op afstand is voor een predikant niet makkelijk. Collega Lex en ik bellen veel. Zo hebben we in de eerste twee weken alle 80+sers gebeld. Maar bellen is iets anders dan een bezoek waarbij je elkaar ziet. Dat geldt ook voor de kringen, de belijdeniscatechese en de vergaderingen.” Elsbeth is blij met de online mogelijkheden en de verbondenheid die deze geven, maar ze mist het ‘echte’ contact. “Ik ben in korte tijd bedreven geraakt in alle technische mogelijkheden die het online leven biedt. Dat is mooi. Toch verlang ik ook naar elkaar weer echt kunnen zien. Ik vind het bijzonder dat de coronacrisis is begonnen in de Veertigdagentijd. Daardoor heb ik, en veel van de gemeenteleden, deze tijd voor Pasen veel intensiever, en anders, beleefd dan de voorgaande jaren. De hoop die ik mensen kan geven is dat God in alles aanwezig is. Hij is erbij als wij bang zijn, als we ziek worden, als we verlies lijden, als we geliefden niet kunnen zien enzovoort. God is bij ons, Hij kent zelf de dood van binnenuit, en Hij is ons nabij. Dat weten ervaar ik als de dragende grond waar wij met z’n allen op staan. Een fundament dat niet weggeslagen kan worden, door niets, ook niet door de dood. Dat vieren we ook met Pasen, een woord van hoop dat we altijd nodig hebben, nu meer dan ooit.” Over ‘kerk na corona’ vindt Elsbeth het nog te vroeg iets over te kunnen zeggen. “Dat is nu nog wat moeilijk, we zitten er nog middenin. Wat ik hoop is dat veel mensen in deze tijd ervaren dat God een toevlucht is. Veel van de ruis van ons leven valt nu weg, veel van de dingen die niet zo belangrijk zijn, maar waar we vaak in op kunnen gaan. Misschien komt er nu ruimte voor God, voor geloof, voor mens-zijn vanuit het besef dat we geschapen zijn naar Gods beeld. Dat is een verlangen, voor echte conclusies is het nog te vroeg.”

De paasdienst van de Protestantse Gemeente Zeewolde is zondagmorgen 12 april te bekijken via pgzeewolde.nl of alleen te beluisteren via kerkomroep.nl (en dan ‘Zeewolde, Protestantse Gemeente’ aanklikken). Aanvang: 10.00 uur.