Zeewolde Actueel

Woensdag, 8 april 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Duurzame initiatieven onder de aandacht

Duurzame initiatieven onder de aandacht
Redactie: Saskia de Wijk

ZEEWOLDE – Gemeente Zeewolde scoort nog steeds hoog in de gemeentelijke duurzaamheidsranglijst (GDI). Omdat dit resultaat mede te danken is aan het Zeewolder bedrijfsleven, scholen, betrokken maatschappelijke organisaties en enthousiaste inwoners die goed bezig zijn op het gebied van duurzaamheid, werd de Dag van de Duurzaamheid op donderdag 10 oktober jl, door de gemeente aangegrepen om drie bijzondere initiatieven in het zonnetje te zetten. Zo bracht wethouder duurzaamheid Ewout Suithoff een bezoekje aan de Pluktuin MMM-Boerderij, basisschool De Wetering en Wijngoed Wilgenhorst.

Een rondleiding door de 800 m2 grote pluktuin bij de MMM-boerderij met Jan te Rietstap, sinds 2016 beheerder van de tuin, leert dat je dichtbij huis een grote variatie aan lokaal geteelde groenten en fruit kunt kopen, zo vers van het land. “Verser dan dit wordt het niet”, aldus Jan, die liet weten dat er wel veel werk aan vooraf is gegaan voordat de pluktuin überhaupt iets opleverde. Er moest groot materiaal aan te pas komen om de grond doorlaatbaar te maken. “Er bleek een dikke kleileemlaag onder te zitten. Daar was niet door te komen.” Uiteindelijk lukte het de laag te doorbreken en werd om de grond te verbeteren eendenmest aangebracht, afkomstig van een boer uit de polder. “Dat doen we nu voor het 3e jaar. De grond is stukken opgeknapt; er zit meer leven in de grond.” Met dank aan de ‘Vrienden van de MMM-boerderij” werd een druppelirrigatiesysteem aangelegd en een kas gebouwd. Inmiddels heeft de pluktuin al heel wat smakelijks opgebracht. Van tomaten, komkommers tot minder bekende gewassen als Yakon, een bruin/paarse wortelknol afkomstig uit het Andesgeberte. “In overleg met de winkel kijken we welke producten het best verkopen”, aldus Jan. “Daarop maken we een verbouwplan. Ook kijken we naar nieuwe gewassen.” De vraag naar lokale producten stijgt. Ook in Zeewolde. “We merken dat we steeds minder weggooien. Inwoners weten de weg naar de boerderijwinkel steeds beter te vinden. Belangrijk is wel dat de producten van goede kwaliteit zijn.” Verdere verduurzaming wordt in de pluktuin gerealiseerd door onder meer het zaaien van een insectvriendelijke bloemenrand voor natuurlijke gewasbescherming en kringlooplandbouw toe te passen door de mest van de eigen boerderijdieren te gebruiken. Bij zijn werk krijgt Jan hulp van vrijwilligers en cliënten van de dagbesteding.

Wethouder Suithoff hoort het allemaal goedkeurend aan. “Deze pluktuin is een goed voorbeeld van hoe vitaal en duurzaam een gemeenschap kan zijn door samen de verantwoordelijkheid te nemen voor een stuk grond waar je lekker vers van kunt eten. Wat het nog interessanter maakt is dat je hier terecht kunt voor een combinatie van producten die lokaal geproduceerd worden. Een soort landwinkel van vroeger.” Voor de prijs hoef je het niet te laten. “Omdat we met vrijwilligers werken ligt de prijs van onze groenten en fruit tussen de groothandel en winkel in.”

Bij Basisschool De Wetering werd de deelname aan het LEADER project Groene Leerling toegelicht. Het vergoenen van het schoolplein is daar een onderdeel van. De school wordt daarin ondersteund door GildenGroen, voorvechter van verduurzaming van tuinen. Zo is er een watermeander aangelegd. Het water, dat van het dak wordt opgevangen, wordt gebruikt voor de planten en de kinderen kunnen er mee spelen. Plannen bestaan er ook om meer buitenlessen te gaan geven. Wethouder Suithoff sprak tevens met de leerlingenraad. Zij is een challenge gestart om pakjes drinken te vervangen voor duurzamere drinkbekers. “Een mooi initiatief die wellicht doorgegeven kan worden aan een volgende basisschool”, gaf hij de raad als suggestie.

Het afsluitende bezoek vond plaats bij Wijngoed Wilgenhorst. Wijnboer Geert Horlings vertelde hoe hij zijn bedrijf op duurzame wijze heeft ingericht en dat hij ook een certificaat heeft mogen ontvangen voor zijn wijn.

Als dank voor hun bijdrage voor een duurzamere leefomgeving ontvingen de initiatiefnemers ieder een passend geschenk uit handen van de wethouder.