Zeewolde Actueel

Maandag, 6 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Erik Wallenburg ziet De Meermin als toekomstig hobby- en creativiteitscentrum

Erik Wallenburg ziet De Meermin als toekomstig hobby- en creativiteitscentrum
Redactie: Mannes Schoppink

ZEEWOLDE – Het onderzoek- en adviesbureau Enneüs uit Groningen voert momenteel in opdracht van de gemeente Zeewolde een enquête uit onder inwoners van Zeewolde over hun behoefte aan een activiteitencentrum in het algemeen en aan dat in De Meermin in het bijzonder. De Meermin is na 28 jaar toe aan ‘groot onderhoud’. Erik Wallenburg heeft er wel ideeën voor.

Al jaren loopt Erik Wallenburg (64) met het idee rond voor een hobby- en creativiteitscentrum. En als er één creatief is en zich in zijn hobby’s uitleeft, dan is het Erik zelf wel… “Als kind kwam ik al in aanraking met diverse vormen van handvaardigheid, zoals emailleren, figuurzagen, houtbewerking, tekenen, schilderen, boetseren en leerbewerking,” begint hij zijn eigen verhaal. “De gemeente Den Haag had al in de jaren ’60 ruimtes waar je op bepaalde tijden onder leiding van kon knutselen en creatief bezig zijn.” Iets later, rond 1970, kreeg Erik de mogelijkheid om bij een instructeur na schooltijd in zijn werkplaats met allerlei creatieve zaken bezig te zijn. “Zo leerde ik de kneepjes van houtdraaien, boetseren, pottenbakken en gipsgieten.” Erik zag destijds in Den Haag al dat het hobby- en creativiteitscentrum veel senioren van de straat hield of misschien beter gezegd uit hun huis en mogelijk zelfs uit hun isolement haalde. “Het werd echt een ontmoetingscentrum voor senioren en zo zie ik dat in Zeewolde ook voor me. Ook nu zijn er veel ouderen die door gebrek aan ruimte hun hobby niet meer kunnen uitoefenen en dat wellicht wel zouden willen. Mogelijk willen ze die hobby niet alleen weer oppakken, maar ook hun vaardigheden op dat terrein op anderen overbrengen.” Zelf zou Erik in dat geval direct aanschuiven. “Ik zou mede-hobbyisten helpen om met mij steeds betere en mooiere producten te maken. En met elkaar kun je tevens problemen bij de uitvoering bespreken.” Volgens de creatieve duizendpoot – al kun je dat in Eriks geval sinds enige jaren helaas niet meer al te letterlijk opvatten – kan het hobby- en creativiteitscentrum (mogelijk dus De Meermin) in heel veel behoeften voorzien. “Dan denk ik aan bloemschikken, boetseren, glas in lood, houtbewerking, modelbouw, metaalbewerking, schilderen, tekenen, quilten en anderszins werken met textiel, stamboomonderzoek enz.”

Achterliggende gedachte en doelstelling van Erik is dat mensen na hun arbeidzame leven contacten blijven houden met leeftijdsgenoten, zodat zij niet vervallen in eenzaamheid en/of zich buitengesloten voelen. “En tevens bestaat de mogelijkheid voor kinderen ook buiten schooltijd creatief bezig te zijn. Vergeet niet dat op veel scholen de creatieve vakken behoorlijk onder druk staan. Verder zie ik dat er kansen liggen om oud en jong samen te brengen. Zo zou een jongere aan kunnen schuiven bij een senior voor bijvoorbeeld tekenen of boetseren. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat de kosten zo laag mogelijk blijven, laten we zeggen twee euro per dagdeel exclusief materiaal.”

“Het is sowieso de bedoeling dat De Meermin openblijft,” reageert verantwoordelijk wethouder Winnie Prins (Leefbaar Zeewolde). “Het gebouw is inmiddels bijna dertig jaar oud en aan groot onderhoud toe. Maar voordat we daartoe besluiten willen we weten wie gebruik willen maken van het gebouw, hoe zij dat zouden willen doen en wat daarvoor nodig is. Het idee van Erik past daar naadloos bij. Het gebouw is er gewoon zo voor bedoeld!”