Zeewolde Actueel

Maandag, 21 september 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

‘Galerie Nel’ houdt Open Huis

‘Galerie Nel’ houdt Open Huis‘Galerie Nel’ houdt Open Huis
Redactie: Jelle Stellingwerf

ZEEWOLDE – Op zaterdag 19 september is er alle reden om even een wandelingetje langs de aanloophaven aan de Rede te maken. ‘Galerie Nel’ opent dan de deuren om Zeewolde nader te laten kennismaken met de portretkunst van galeriehoudster Nel van Scheppingen. Naar binnen gluren, dat kan en mag, “maar wie echt een kijkje wil komen nemen is van harte welkom!”, zegt Nel gastvrij. “We ontvangen coronaproof. Dat wel, natuurlijk.”

Nel van Scheppingen had altijd al aanleg en feeling voor tekenen en schilderen, maar begon pas een jaar of zeven geleden met schilderen op doek met olieverf. Via workshops deed ze de noodzakelijke materiaalkennis op, waarna ze ontdekte dat ze alleen werken toch prefereerde boven werken in een groep. “Zelf ontdekken ging me gewoon sneller af”, lacht ze, “en daarbij: zet me maar rustig op m’n eentje op een werkplek; dan ben ik het productiefst.”

Met echtgenoot Paul bewoonde Nel jarenlang een fijn huis in Zeewolde, “maar schilderen deed ik noodgedwongen op zolder; een andere ruimte hadden we daarvoor niet, helaas. M’n werk kon ik wel aan anderen laten zien via bijvoorbeeld de najaarsexposities in De Verbeelding. Ik heb er zelfs twee keer de publieksprijs gewonnen! Heel leuk allemaal, dat wel, maar het idee van een eigen galerie, dat liet me toch niet los…” Die stille wens kon in vervulling gaan toen ze samen een geschikt pand aan de Rede konden betrekken. Het bleek uitermate geschikt voor wonen én werken, en zo kon de begane grond geheel worden ingericht als galerie en atelier. “Het heeft even moeten duren, maar nu is het af, en ik ben er ontzettend blij mee!”, bekent Nel. “Mensen ontvangen als je iets te bieden hebt, dat is toch het leukst.”

Nel specialiseerde zich in het schilderen van portretten van mens en dier, en doet dat met behulp van foto’s. “Door mijn vroegere werk als etaleuse had ik altijd al kijk op ‘goeie plaatjes’, en of het nu een foto van mezelf is of van een fotograaf, als ie goed is, dan wordt het meestal als schilderij ook goed.” Cruciaal is wat haar betreft het kijken naar de ogen. “Een blik zegt werkelijk alles. Je ogen geven als het ware een samenvatting van je ziel. Als ik dat goed weet weer te geven, dan is een portret geslaagd.”

Op zaterdag 19 september, van 10.00 tot 16.00 uur, houdt Galerie Nel open huis en is iedere belangstellende hartelijk welkom. Handsanitizers, een looproute zonder tegenliggers, aan alles is gedacht met het oog op de coronamaatregelen. Reserveren wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. “Op de bonnefooi komen mag, maar vol is vol”, vat Nel het samen. Informatie over het werk van Nel van Scheppingen en de workshops die ze geeft is te vinden op www.galerienel.nl. Adres: Rede 38. Reserveringen: 06 – 1079 7794.