Zeewolde Actueel

Maandag, 1 juni 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Het rommelt in bestuur boerenactiegroep Farmers Defence Force

Het rommelt in bestuur boerenactiegroep Farmers Defence Force
Redactie: Mannes Schoppink

ZEEWOLDE - Het is op dit moment hommeles bij de verschillende boerenorganisaties. Bij de actiegroep Farmers Defence Force bijvoorbeeld ligt voorzitter Mark van den Oever onder vuur bij de rest van het bestuur. Secretaris-penningmeester Daniëlle Hekman uit Donkerbroek is reeds opgestapt en ook medebestuurslid Jeroen van Maanen uit Zeewolde zou helemaal klaar met hem zijn. Dit melden diverse media, waaronder het AD, de Telegraaf en de Limburger.

Farmers Defence Force werd in mei 2019 opgericht. Aanleiding hiervoor was een stalbezetting in het Brabantse Boxtel door dierenactivisten. Al snel verbreedde het aandachtsterrein van FDF zich en ging het niet alleen meer om boeren te helpen die werden geconfronteerd met excessen van milieuextremisten. De organisatie kwam meer en meer op voor de belangen van agrariërs in het algemeen. FDF wordt gekenmerkt door een activistische houding en had een leidende rol bij de boerenprotesten vorig najaar. Daarbij trok de organisatie RIVM-onderzoeken naar stikstofuitstoot regelmatig in twijfel. Zeewoldenaar Jeroen van Maanen voerde namens FDF gesprekken met landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) over de door ‘Den Haag’ bedachte stikstofmaatregelen voor boeren.

Farmers Defence Force is een van de vele boerenorganisaties in Nederland. Dertien van deze organisaties verenigden zich in het Landbouw Collectief, dat met het Rijk overlegt over de maatregelen die moeten leiden tot het verminderen van stikstofuitstoot door boerenbedrijven. Ze zijn het momenteel onderling oneens over de vraag of het collectief nog wel werkt. De LTO stapte er reeds uit, terwijl Agractie, NAJK en Netwerk Grondig eveneens grote twijfels hebben. Ook binnen de FDF is er verdeeldheid over het mede door henzelf opgerichte Landbouw Collectief. FDF-voorzitter Van den Oever vindt dat de genoemde boerenorganisaties het Landbouw Collectief hebben ‘opgeblazen’. Deze uitlating wordt hem door de andere bestuursleden niet in dank afgenomen. Volgens Hekman is Van den Oever voortdurend ‘contraproductief’ bezig. Zijn solistische optreden en vaak ongenuanceerde uitspraken komen met de regelmaat van de klok in de publiciteit en leiden de aandacht volgens de (deels reeds opgestapte) medebestuursleden af van waar het in hun ogen werkelijk om gaat.

Jeroen van Maanen wil dat de achterban van Farmers Defence Force zich uitspreekt over de ruzie in het bestuur. Meer wil hij er (nog) niet over kwijt. “Wellicht volgende week”, laat hij weten.