Zeewolde Actueel

Woensdag, 8 april 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Het Streekdiner XL was een unieke lokale belevenis!

Het Streekdiner XL was een unieke lokale belevenis!
Redactie: Saskia de Wijk

ZEEWOLDE – Het klapstuk op de Dag van de Duurzaamheid, donderdag 10 oktober, was wel Het Streekdiner. Op verzoek en in samenwerking met de gemeente werd het een XL editie, om zo nog meer inwoners van Zeewolde te kunnen laten eten en vooral genieten van al het (unieke) lekkers wat in de omgeving geproduceerd wordt. De overdekte passage in de Ravelijn bood een sfeervol decor voor het unieke pop up restaurant, waar 200 gasten aanschoven voor een fantastisch viergangendiner.

Het feest begon al bij binnenkomst. Met vrolijke muziek van dweilorkest de Nep-Tunes en waar boeren, gestoken in chique zwarte overalls, de gasten verwelkomden met een hapje en een drankje. Aan een lange tafel gezeten werd het menu geserveerd, een taak die een achttal boeren enthousiast op zich hadden genomen. De gerechten waren bereidt uit meer dan 40 lokale ingrediënten, afkomstig van meer dan 24 lokale producenten. Op de placemat en in de begeleidende brochure, gemaakt ter ere van deze bijzondere editie, konden gasten lezen welke producten van welke boeren waren gebruikt. Voor een lokaal drankje hadden de gasten de keuze tussen bier, wijn en sap die ze zelf bij een kraam van de producent konden halen. Niet alleen wat op het bord en in het glas kwam was lokaal, ook de tafelaankleding variërend van de glazen, waxinelichtjes tot de duurzame houten broodplanken, was verzorgd in samenwerking met lokale organisaties. Hetzelfde gold voor de fraaie brochure waar lokale ondernemers aan hebben meegewerkt. Het hele evenement toonde een prachtig staaltje organisatie. Chef-koks Johan Fakkert en Koen van Gerner hielden daarbij het hoofd koel in de pop up keuken, waar met een even enthousiaste ploeg vrijwilligers hard werd gewerkt om al het heerlijks op de borden te krijgen.

Boerinnen Boukje van Gent, Netty Verduijn en Anika Boerma, de initiatiefneemsters achter Het Streekdiner, kijken terug op een fantastische avond. “Echt helemaal geweldig”, reageren ze. “Het was nog leuker dan we ons hadden kunnen voorstellen. Iedereen zat te smullen en gezellig met elkaar te praten. De sfeer was heel fijn; er heerste een groot gevoel van verbondenheid. We werden er echt gelukkig van.” Benadrukt werd de geweldige samenwerking met alle partijen. “We hebben het met z’n allen gedaan. Ook met de gasten, want zonder hun had dit niet kunnen plaatsvinden.” Met de kortingsbonnen in de brochure hopen de initiatiefneemsters nog meer mensen te motiveren om producten rechtstreeks bij de boer te kopen. “Er zijn drie goede redenen om lokale producten te kopen. Je weet waar het vandaan komt, het is duurzaam, vers en gezond, en je steunt de lokale economie.”