Zeewolde Actueel

Zaterdag, 4 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Inwoner wil ‘De Aanloop’ stoppen en ‘The Lux’ behouden

Inwoner wil ‘De Aanloop’ stoppen en ‘The Lux’ behoudenInwoner wil ‘De Aanloop’ stoppen en ‘The Lux’ behouden
Redactie: Mannes Schoppink

ZEEWOLDE - Zeewoldenaar Erik van der Schaaff is via internet een petitie gestart tot behoud van het pand dat wordt gehuurd door de uitbater van The Lux (Tim van Oosten). De eigenaar van het pand (Jan Joustra) wil het restaurant en theater slopen, om plaats te laten maken voor kleinschalige horeca en 19 appartementen in een complex van zes verdiepingen hoog. Op een speciaal ingerichte website (https://deaanloopzeewolde.nl) maakte de projectontwikkelaar de plannen hiervoor bekend.

Van der Schaaff is van mening dat The Lux mede door de zaalverhuur en het aanwezige theater een maatschappelijke functie heeft. Verder vindt hij de beoogde hoogbouw niet bij de haven en Zeewolde passen. Ook vraagt hij zich af of er wel nagedacht is over voldoende parkeergelegenheid voor de bewoners van de toekomstige appartementen. Hij wil via een handtekeningenactie op de website ‘petities.nl’ pogen het plan ‘De Aanloop’, zoals het project en het nieuwe appartementencomplex worden genoemd, te stoppen. De bezorgde Zeewoldenaar wil bij dit alles dat de bestemming van ‘gezins- en familiehaven’ niet verloren gaat. “Vergeet niet dat wat we nu slopen, nooit op kosten van de bedenker van het plan herbouwd zal worden.” De getoonde nieuwbouw is, zo meent Van der Schaaff, ‘niet anders dan een inspiratieloze stapeling van betonnen schoenendoosjes die het aanzicht van de haven verder schaden’. “Het gekozen uiterlijk, de kleur en de vijf woonlagen op de winkellaag passen niet in Zeewolde en in het havenaanzicht. Bedenkt u dat het geplande gebouw hoger wordt dan het er naast gelegen gemeentehuis.” De initiatiefnemer voor de petitie vindt de getoonde artist-impression een ‘vorm van bedrog’. “De verhoudingen zijn niet correct weergegeven. De omliggende gebouwen zijn in de tekening te hoog weergegeven en het geplande nieuwe gebouw te laag. Hierdoor wordt de burgers een rad voor de ogen gedraaid.” De (Aanloop)haven heeft volgens Van der Schaaff een niet te onderschatten functie. “Het is een prachtige centrale locatie waar veel evenementen worden georganiseerd zoals concerten, de traditionele inkomst van Sinterklaas, Zeewolde Endurance en de diverse watersportgerelateerde markten die grote groepen bewoners en gasten naar Zeewolde trekken.”

Het plan is als principeverzoek ingediend bij de gemeente Zeewolde en zit nu in de verkenningsfase. Na de zomer zal er een bestemmingsplan worden opgesteld als vervolgstap, zo staat te lezen op de website van De Aanloop Zeewolde.

De petitie van Van der Schaaff is intussen al 682 keer getekend.

https://petities.nl/petitions/stop-plan-de-aanloop-zeewolde?locale=nl

Foto 2: https://deaanloopzeewolde.nl