Zeewolde Actueel

Maandag, 28 september 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Kater, want examenreis valt in het water

Kater, want examenreis valt in het water
Redactie: Mannes Schoppink

ZEEWOLDE - Na de examens een week lang los in Albufeira, op Mallorca of Kreta: ook dit jaar stond bij duizenden eindexamenkandidaten een examenreis op de planning. Een deel van hen zou na het laatste examen - dat zou voor de meesten afgelopen week geweest zijn - in het vliegtuig stappen. Maar vanwege de coronacrisis gaan veel van die plannen niet door. Honderden eindexamenkandidaten lieten NOS Stories weten dat ze in plaats van hun zonvakantie nu een examenreis in eigen land willen.

Ruim 2000 eindexamenkandidaten vulden hierover via Instagram een vragenlijst in. Bijna twee derde van hen zegt plannen te hebben gemaakt voor een examenreis, vooral naar Spanje, Portugal en Griekenland. Een meerderheid hoopt die reis later dit jaar alsnog in te halen. Van hen hoopt iets minder dan de helft nog op het buitenland, het andere deel zegt plannen in eigen land te hebben.

Een voorbeeld is de 17-jarige Jaël van Staverden uit Zeewolde. Zij zou dit jaar eindexamen vwo doen op het op het CCNV in Harderwijk en zou daarna voor de tweede keer in haar leven in een vliegtuig stappen. “We zouden naar Split vliegen, dat is een plaatsje aan de kust in Kroatië”, vertelde ze aan NOS Stories voor het programma ‘De examenklas van 2020’. “In eerste instantie appte mijn vriendin: jongens, onze vlucht is geannuleerd! M’n eerste gevoel was: yes, nu kunnen we ons geld terugkrijgen voor alles. Maar het was toch wel een heel erg dubbel gevoel. Ik keek echt uit naar onze examenreis. Lekker weg met z'n allen en vieren dat school voorbij is. Ik verheugde me erop met elkaar een heel gezellige periode te hebben.” Maar in plaats van chillen en zonnen op het strand wordt het nu vakantie in eigen land. “Als vervanging van Kroatië ga ik nu met twee van mijn drie vriendinnen naar een vakantiehuisje in Drenthe. Ik neem mijn gitaar mee, dan maken we er altijd iets leuks van. Ik heb ook wel zin om even in een andere omgeving te zijn. Ook al is het geen Kroatië, het wordt vast gezellig.”

Bron: NOS.nl