Zeewolde Actueel

Vrijdag, 3 april 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

'Kwetsbare groepen goed in beeld bij stroomstoringen'

'Kwetsbare groepen goed in beeld bij stroomstoringen'
Redactie: Mannes Schoppink

ZEEWOLDE - Maandagochtend 24 februari was er in Zeewolde voor de derde keer in korte tijd sprake van een stroomstoring. Frappant was dat de storing in alle drie gevallen werd veroorzaakt door een rat. De CDA-fractie stelde er donderdagavond 20 februari vragen over in de gemeenteraad bij monde van Bouwe van der Weide (toen de rat dus nog niet voor de derde keer in actie was geweest).

Van der Weide wilde van het college weten of ‘kwetsbare groepen’ die afhankelijk zijn van medische apparatuur in beeld zijn bij de gemeente en wat het college eraan denkt te doen om samen met Liander nieuwe stroomstoringen te voorkomen.

Het college heeft via de GGD en de applicatie ‘GHOR4all’ inzichtelijk wie in Zeewolde afhankelijk zijn van stroomafhankelijke medische apparatuur, zo antwoordde burgemeester Gerrit Jan Gorter. Indien nodig kan iemand van GHOR aansluiten bij het crisisteam van de gemeente. Volgens Gorter zijn kwetsbare groepen ‘goed in beeld’ en ook is het mogelijk in het geval dat de juiste zorg te verlenen. Zo waren er bij de tweede stroomstoring twee mensen die uit voorzorg even naar het ziekenhuis werden gebracht. Gorter was er verder heel duidelijk in dat hij vond dat de ‘rattenstreken’ moeten stoppen. “Het is tenslotte een groot gebied dat werd getroffen: de hele gemeente Zeewolde en ook nog delen van Lelystad en Almere. Dat mag niet. We zullen er samen met Liander alles aan doen te voorkomen dat er nog weer ongedierte in verdeelstations terechtkomt.” Maandagochtend bleek die belofte dus nog niet helemaal te kunnen worden waargemaakt.