Zeewolde Actueel

Zaterdag, 4 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Landelijk telefoonnummer coronatest al 323.000 keer gebeld op eerste dag

Landelijk telefoonnummer coronatest al 323.000 keer gebeld op eerste dag
Redactie: Saskia de Wijk

FLEVOLAND - Het gelanceerde landelijke coronatest afsprakennummer, waar iedereen met klachten van het coronavirus zich kan melden om getest te worden, is op de eerste dag massaal gebeld. Doordat mensen meerdere keren probeerden te bellen ontstond een toestroom van 323.000 telefoontjes. Die toestroom was zo groot dat de systemen overbelast raakten en gedurende de dag minder mensen een afspraak konden maken dan voorzien. Dat meldt GGD - GHOR.

Om te zorgen dat iedereen met klachten zo snel mogelijk een afspraak kan krijgen verzoekt het GGD om alleen het afspraken nummer 0800-1202 te bellen bij klachten en voor het maken van een afspraak.

Voor algemene vragen over het corona virus kan gebeld worden naar 0800 - 1351 (7 dagen per week 8.00-20.00 uur).

Gisteren belde 1 op de 4 mensen om andere redenen dan voor een afspraak. Sjaak de Gouw de directeur GGD Hollands Midden en portefeuillehouder Infectieziektebestrijding van GGD GHOR Nederland benadrukt graag nogmaals: “dat deze test alleen laat zien of je op dit moment besmet bent met het virus, niet of je het al gehad hebt.”. Duidelijke informatie over voor wie de test bedoeld is, is te vinden op www.rijksoverheid.nl/coronatest

Aan de hand van de drukke eerste dag verwachten de GGD’en ook de komende dagen nog grote drukte en mogelijk langere wachttijden bij de landelijke afsprakennummer.

Aantallen

Door enkele opstartproblemen in de ochtend en de enorme toestroom van bellers, was het aantal ingeplande testen op de eerste dag lager dan de verwachting. Er werden uiteindelijk 5.478 afspraken gemaakt om een test te doen bij één van de ruim 80 teststraten in Nederland. Daarvan zijn gelijk gisteren al 1.146 personen getest. De GGD’en verwachten dat de komende dagen het aantal afspraken en tests zal toenemen.

“Iedere persoon die zorgen heeft en lang moet wachten, is er één te veel, dus we hopen dat we de komende dagen alle mensen die klachten hebben passend bij het coronavirus en die getest willen worden, te woord kunnen staan en voor hen een afspraak in kunnen plannen”, besluit De Gouw.

De lijnen zijn elke dag van 8 tot 20 uur open, dus bij klachten die passen bij het coronavirus: blijf thuis en bel voor een afspraak voor een test bij de GGD.