Zeewolde Actueel

Maandag, 6 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Landelijke vergadering in Het Kruispunt

Landelijke vergadering in Het Kruispunt
Redactie: Martin Strengholt

Een van de dingen die zaterdagochtend bij kaarslicht begonnen, was de landelijke vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken die in Het Kruispunt gehouden wordt. Ruim veertig gasten van de ongeveer negentig kerken in Nederland van dit relatief kleine kerkgenootschap van zo’n 30.000 mensen, kwamen bij elkaar om te praten en (nadere) afspraken te maken over de arbeidsvoorwaarden en de toelating als predikant, waarvan er zo’n zestig zijn, onder wie ook de in ons dorp wel bekende ds. Bert Lakerveld.

Eind 2019 en in de eerste helft van 2020 zullen deze vertegenwoordigers van de kerken geregeld in Zeewolde te zien zijn. Afgelopen zaterdag waren er ook enkele buitenlandse vertegenwoordigers bij, daar onder meer de buitenlandse contacten van dit kerkgenootschap op de agenda stonden. Zo waren er kerkmensen uit Soemba (Indonesië) en Noord-Amerika (Canada) in Het Kruispunt, waarheen heel wat Nederlanders verhuisd zijn. Andere contacten, die niet in Zeewolde aanwezig waren, zijn er in landen als Frankrijk, Hongarije, Zuid-Afrika en Japan. Overigens is een van de onderwerpen van deze landelijke vergadering (die ongeveer eens per drie jaar gehouden wordt) het geplande samengaan met de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt), in Zeewolde vertegenwoordigd in De Schuilhof aan de andere kant van het dorp, al is de verwachting dat dit twee verschillende kerken zullen blijven.

Eerdere landelijke vergaderingen van de Nederlands Gereformeerde Kerken zijn gehouden in plaatsen die ook relatief centraal in Nederland liggen, zoals Zwolle, Nunspeet en Houten.