Zeewolde Actueel

Zondag, 7 juni 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Luchtvervuiling maakt coronavirus dodelijker

Luchtvervuiling maakt coronavirus dodelijker
Redactie: Saskia de Wijk

ZEEWOLDE - Terwijl het verkeer, de industrie en de vliegtuigmaatschappijen nu in het algemeen minder vervuilen, branden houtkachels bij thuiswerkers langer dan voor de coronacrisis. Daardoor neemt de luchtvervuiling, en daarmee ook de houtrookoverlast, toe op wat een veilige quarantaineplek zou moeten zijn: thuis.

“Dat is heel erg ongewenst, vooral nu”, aldus de stichting HoutrookVrij. “Want over deze combinatie van luchtvervuiling en het coronavirus maken veel mensen zich extra zorgen. Dat blijkt wel uit reacties die bij ons binnenkomen. Daarom roepen wij op: stook geen hout.”

De stichting stelt dat de luchtwegen het gewoonlijk al zwaar hebben in Nederland. “En dan komt daar ineens een virus bij dat de luchtwegen aantast. Vooral onder longpatiënten, maar ook onder andere kwetsbare groepen bestaat de angst dat het coronavirus dan nog heftiger kan toeslaan.” Deze angst is volgens de stichting terecht. “Daar zijn helaas serieuze aanwijzingen voor. Dit ligt in lijn met wat uit de SARSepidemie (2003), veroorzaakt door een ander coronavirus, is geleerd. De EPHA, een samenwerkingsverband van Europese gezondheidsorganisaties, berichtte onlangs dat SARSpatiënten in gebieden met zelfs matige luchtvervuiling al 84% meer kans hadden om te overlijden. En ook nu wijzen de eerste wetenschappelijke onderzoeken uit dat het huidige Covid-19 virus dodelijker is in gebieden met luchtvervuiling.”

Houtrook is een grote bron van luchtvervuiling in Nederland. Stichting HoutrookVrij: “Al voor de coronacrisis heeft de Gezondheidsraad de rijksoverheid geadviseerd om deze vorm van luchtvervuiling aan te pakken, omdat hiermee de grootste gezondheidswinst te behalen is. Herstellende coronapatiënten blijken ook veel last te hebben van houtrook. “Help ze bij hun herstel. Let daarom een beetje op elkaar en doof het vuur. #daslief.”