Onderdeel van BrugMediaUw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit ZeewoldeUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Melkveehouder Jeroen van Maanen drijvende kracht achter 'Farmers Defence Force'

Melkveehouder Jeroen van Maanen drijvende kracht achter 'Farmers Defence Force'

ZEEWOLDE - Melkveehouder Jeroen van Maanen uit Zeewolde is een van de drijvende krachten achter ‘Farmers Defence Force’, een beweging die begon als een Facebookgroep en uitgroeide tot een massale protestbeweging tegen het strenge stikstofbeleid van het kabinet. Van Maanen kwam uitgebreid aan het woord in een uitzending van EenVandaag op dinsdag 15 oktober (AVROTROS).

In de naam ‘Farmers Defence Force’ klinkt in ieder geval enige strijdlust door. Je zou het bijna een boerenleger kunnen noemen. Al gaat dat laatste Van Maanen wat te ver, liet hij aan EenVandaag weten. “Maar het is wel een beweging van: tot hier en niet verder. De boeren voelen zich in de steek gelaten. En niet alleen dat, ze voelen zich zelfs bedrogen. De boerderij is niet alleen je werk en je inkomen, het is voor een groot deel ook je leven. Dat is al generaties lang zo. Als je dan nu zo dusdanig in je voortbestaan wordt bedreigd, krijg je zo’n reactie als deze.” Volgens Van Maanen heeft dertig jaar vergaderen met allerlei rondetafelgesprekken weinig tot niets opgeleverd. “Onze belangenorganisatie LTO heeft met de politiek meegepraat. Ik geloof gerust in de goeie intentie van de mensen, maar achteraf moet je kijken wat er nu eigenlijk is bereikt. Dat is in dit geval niet goed genoeg. We zitten in een positie waarin we absoluut niet thuis horen. En daarom gaan we met z’n allen de trekker op.”

De boerenprotesten hadden succes in Friesland, Gelderland, Overijssel en Drenthe. In Groningen ging het bijna mis. Van Maanen wil daar niet te lang bij stilstaan. “Iedereen zoemt in op een paar incidentjes. Je moet dat altijd in het volledige perspectief plaatsen. Er zijn acht demonstraties geweest. Zeven waren perfect. Ook de achtste was grotendeels perfect, alleen zaten er een paar dingen in die niet handig waren. Maar goed, het gebeurt. In iedere groep mensen heb je er altijd die iets emotioneler reageren. Dat is niet goed te praten, maar wel heel logisch.”

Bij het grote boerenprotest in Den Haag op woensdag 16 oktober mocht het niet opnieuw fout gaan, maar garanties wilden de boeren niet geven. Van Maanen: “Wij hebben niet iedereen aan een touwtje. We hebben met de politie heel goed contact. Emoties zijn logisch. Zie je je buurman iets te emotioneel worden, dan kun je op hem inpraten, daar hebben we alle vertrouwen in.”Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo