Zeewolde Actueel

Donderdag, 24 september 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Muziek met Anna van Hannover – een bijzondere Oranje Vrouw

Muziek met Anna van Hannover – een bijzondere Oranje Vrouw
Redactie: Saskia de Wijk

ZEEWOLDE – Het Apollo Ensemble verzorgt op zaterdag 29 februari een concert in De Verbeelding waarin Anna van Hannover centraal staat. Het concert begint om 20.15 uur en is inclusief een gratis lezing door muziekrecensent Rudolf Nammensma om 19.15 uur. Kaarten à € 22,50 zijn verkrijgbaar via www.apollo-ensemble.nl of op de dag zelf aan de zaal.

Anna van Hannover is één van de meest bijzondere ‘Oranje Vrouwen’. In Londen was ze de beste leerling van G.F. Händel. Tijdens haar verblijf in Leeuwarden liet ze Jean Marie Leclair uit Parijs overkomen om haar les te geven. Frederik de Grote, haar penvriend, kwam naar Paleis Soestdijk om daar met haar te musiceren. Allen waren diep onder de indruk van haar scherpe artistieke inzicht en kwaliteiten. Ze zong, speelde klavecimbel, fluit, componeerde en schilderde. Daarnaast adviseerde ze haar man Willem IV in staatszaken en vervulde na zijn overlijden zijn taken als regentes. Zowel Händel als Leclair droegen composities aan haar op en via Frederik de Grote kwam ze in contact met de werken van J.S. Bach.

Het Apollo Ensemble stelt deze bijzondere vrouw centraal in een concertprogramma dat ook door Anna van Hannover zelf bedacht zou kunnen zijn. Op het programma staan onder meer van Händel een concerto grosso uit opus 3 (Händel bood deze als huwelijksgeschenk aan), de ouverture ‘Parnasso in Festo’ dat klonk op hun huwelijksfeest; van Leclair een werk uit het Quatrième Livre (opgedragen aan Anna) en de triosonate uit het musikalisches Opfer van Bach (Bach gaf dit cadeau aan Frederik de Grote, een mooie aanleiding om hierover te corresponderen met Anna).

Schickhardt en de familie van Oranje Nassau waren bevriend en Anna heeft zijn werk goed gekend. Van graaf Unico van Wassenaer is bekend dat hij in Den Haag bij de familie kwam. Bovendien was hij vanwege zijn werk ook regelmatig in Friesland. En tenslotte: als ster leerling van Händel is het haast zeker dat zij ook zijn concerten voor orgel kende en speelde. Een aantal daarvan klinken ook heel goed op klavecimbel en daarom speelt het Apollo Ensemble ter ere van haar ook het 5e concert .

Met David Rabinovich, Lilia Slavny, Daphne Oltheten, Agnieszka Papierska (viool), Yoshiko Morita (altviool), Cassandra Luckhardt (cello), Jesse Solway (contrabas), Ofer Frenkel en Peter Tabori (hobo), Kate Clark (traverso), Thomas Oltheten (fagot) en Marion Boshuizen (klavecimbel) is het Apollo Ensemble is een internationaal topgezelschap. De musici komen uit alle windstreken. Artistiek leider is de van oorsprong Oekraïense violist David Rabinovich, die zijn internationale sporen ruimschoots heeft verdiend.