Zeewolde Actueel

Vrijdag, 5 juni 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Nieuw vrijwilligersportaal ‘Zeewoldevoorelkaar’ online!

Nieuw vrijwilligersportaal ‘Zeewoldevoorelkaar’ online!
Redactie: Jelle Stellingwerf

ZEEWOLDE — Achter de schermen is er hard aan gewerkt, en nu is het zover: een nagelnieuw online-vrijwilligersportaal is ‘in de lucht’ en volledig operationeel, onder de pakkende en veelzeggende naam ‘Zeewoldevoorelkaar’. De oude Vrijwilligersvacaturebank (onderdeel van de website van Welzijn Zeewolde) blijft nog even in beeld, maar per 1 maart valt het doek en is de overgang naar een nieuwe manier van ‘koppelen’ een feit. Vanwaar deze ingrijpende verandering voor zowel vacatureaanbieder als vrijwilliger?

Aan de grote koffietafel van De Meermin doen Renate van Ittersum en Stan Stokvis hun verhaal. Renate werkt als coördinator Vrijwilligerswerk en Participatie bij Welzijn Zeewolde, Stan Stokvis is gemeentelijk beleidsmedewerker Sociaal Domein en begeleidt in die functie o.a. vrijwilligerswerk-gerelateerde projecten. Om en om vertellen ze, enthousiast als ze zijn over dit omvangrijke project, wat de noodzaak was om de vacaturebank met een heel andere insteek te gaan opzetten, en wat nu in de praktijk het grote verschil gaat worden. “Als je kijkt naar de manier waarop vrijwilligerswerk en alle organisatie eromheen er pakweg tien jaar uitzag en je vergelijkt dat met de situatie van nu, dan zie je echt een wereld van verschil”, legt Renate uit. “Het imago van ‘dat is voor en door oude mensen’ (de grijze brigade…) verschuift gelukkig in de goede richting, want meer en meer wordt het ook voor jongeren gewoon en zelfs ‘hot’ om iets te doen als vrijwilliger. Voeg daarbij dat ook de wetgeving op dit punt nogal ingrijpend is veranderd (de WMO…), en dan wordt duidelijk dat het met elkaar in contact brengen, het ‘matchen’ aan vernieuwing toe was.” Het grote verschil is volgens haar het feit dat vacature-aanbiedende organisaties in de nieuwe setting de regie voeren in het contact met de vrijwilliger. “Ze plaatsen zelf de vacatures op het webportaal, en onderhouden zelf het contact met de vrijwilliger. Dat betekent ook een stukje meer verantwoordelijkheid voor de deelnemers, want het up to date houden van de relevante gegevens, wat in het verleden door Welzijn werd verzorgd, dat doe je nu gewoon zelf. We wáren een actieve intermediair, we wórden een behulpzame vraagbaak, en de techniek doet de rest. Ter geruststelling: het inloopspreekuur, dat blijft gewoon bestaan, hoor!”

Op de vraag of die technische kant, zeg maar de ICT-invulling van het project, binnen de eigen gelederen moest worden gerealiseerd antwoordt Stan: “Gelukkig niet! Nee, er bestaat zoiets als ‘NL voor elkaar’, een breed platform voor alle gemeenten waar over dit onderwerp als het ware het wiel wordt uitgevonden, waarna wij op de bagagedrager meekunnen en er een lokale invulling aan kunnen geven. Zó is ‘Zeewoldevoorelkaar’ ontstaan en ingericht, en dat eigen Zeewolder sausje, dat maakt het echt ‘van ons’.

De promoting voor het nieuwe platform is in vol bedrijf (inmiddels op Facebook; Twitter en Instagram volgen nog) en beleeft volgende maand een heuse ‘kick off’. Maandagavond 10 februari opent wethouder Winnie Prins ‘Zeewoldevoorelkaar’ officieel, is er uitvoerige voorlichting en presentatie, en natuurlijk is dat een uitgelezen kans om te netwerken. Locatie: De Levant, inloop vanaf 17.30 uur. Intussen is het voor zowel belangstellende organisaties als geïnteresseerde vrijwilligers zeer de moeite waard om eens een kijkje te nemen op www.zeewoldevoorelkaar.nl. Voor elk wat wils!