Zeewolde Actueel

Zaterdag, 6 juni 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

“Of ik het leuk vind om weer naar school te gaan? Ja, eigenlijk wel”

“Of ik het leuk vind om weer naar school te gaan? Ja, eigenlijk wel”“Of ik het leuk vind om weer naar school te gaan? Ja, eigenlijk wel”“Of ik het leuk vind om weer naar school te gaan? Ja, eigenlijk wel”“Of ik het leuk vind om weer naar school te gaan? Ja, eigenlijk wel”
Redactie: Mannes Schoppink

ZEEWOLDE – Dat was even wennen maandagmorgen 11 mei! De basisscholen openden voor het eerst na bijna twee maanden hun deuren weer. In verband met de uitbraak van het coronavirus mochten nog niet alle kinderen tegelijk komen. Op de meeste scholen gaan de leerlingen de komende tijd twee dagen per week naar school, het ene deel de maandag en de donderdag, het andere de dinsdag en de vrijdag. De normale groep wordt daarbij in tweeën gesplitst, waardoor er meer ruimte in het klaslokaal ontstaat en de 1,5 m afstand tussen leerkracht en leerlingen wat gemakkelijker te realiseren is. Verder wordt er door het gros van de scholen gewerkt met een ‘continurooster’ (08.30 tot 14.00 uur of 08.45 tot 14.15 uur), waarbij de leerlingen tussen de middag op school overblijven. De niet-schooldag wordt door de scholen als ‘huiswerkdag’ gebruikt. De woensdag wordt verschillend gehanteerd. De ene school koos ervoor deze voor de kinderen ‘om en om’ te gebruiken, de andere zag meer in een ‘bijspijkerdag’ voor leerlingen die wat meer (aandacht) nodig hebben en als nakijkdag voor het schoolteam. Op twee basisscholen in Zeewolde mogen de leerlingen elke dag naar school, het ene deel van de groep komt dan ’s morgens en de andere ’s middags (en de volgende dag dan andersom).

Na bijna twee maanden zagen de meesters en juffen en de kinderen van hun klas elkaar voor het eerst weer in levende lijve en niet via ‘Zoom’, videobellen of andere vormen van thuisonderwijs. Op veel scholen hingen posters met teksten als 'Welkom terug op school' en 'Wat hebben we jullie gemist!'. De leerlingen zaten weliswaar met een gehalveerde klas weer in de schoolbankjes en moesten dus echt weer aan de bak (misschien was er zelfs al wel weer een toets!), maar natuurlijk werd er overal eveneens ruimte geboden ervaringen van de voorbije weken uit te wisselen. Al met al best wel even weer een overgang, het voornaamste was elkaar weer te zien en dat voelde goed...

Myrthe en Ella uit groep 8 van basisschool ’t Wold praten ons bij. Myrthe: “Ik vond het thuisschool doen wel leuk en handig, want je bent sneller klaar en je kan in je eigen tempo werken. Ik vind het ook wel leuk dat we weer naar school mogen, dan zie ik mijn vriendinnen weer. Maar niet allemaal, want we gaan in twee groepen en op verschillende dagen naar school. Ik heb in de vakantie ook leuke dingen gedaan, ik heb namelijk geskeelerd, gefietst naar het Tulpeiland en buiten gespeeld. Ik hoop dat het corona snel weggaat, want ik vind het heel jammer dat veel dingen niet door kunnen gaan!”

Ella: “Ik vond het thuiswerken wel leuk, want je mocht je eigen planning voor die dag maken. En alles op je eigen tempo doen. Vaak ben je zo eerder klaar. Als ik klaar was met mijn werk ging ik meestal met de buurmeisjes buiten spelen. Wij hadden een dagtaak en daar stond op wat je die dag allemaal moest maken. Wel vond ik het jammer dat ik mijn vriendinnen niet meer zag. Of ik het weer leuk vind om naar school te gaan ? Ja, eigenlijk wel! Want je krijgt nu meer uitleg van je leerkracht, als je bijvoorbeeld iets niet snapt. Onze klas is nu in tweeën gesplitst. En we gaan tot twee uur naar school en iedereen blijft over.”