Zeewolde Actueel

Donderdag, 6 augustus 2020

In de weken 32 en 34 gaat Zeewolde Actueel met vakantie en daarom zal er in deze weken geen (digitale) krant verschijnen. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

Ook op veel scholen in Zeewolde werd woensdag gestaakt

Ook op veel scholen in Zeewolde werd woensdag gestaaktOok op veel scholen in Zeewolde werd woensdag gestaakt
Redactie: Mannes Schoppink

ZEEWOLDE – Op veel basisscholen in Zeewolde, zoals op De Toermalijn, Kaleidoscoop, ’t Kofschip, De Wetering, Panta Rhei en De Regenboog/Christiaan Huygens, werd woensdag(morgen) 6 november gestaakt. Zo wilden zij met collega-scholen uit het hele land extra druk zetten op de bespreking van de Onderwijsbegroting in de Tweede Kamer.

Op diverse plaatsen in het land waren er woensdagmiddag demonstraties van leraren uit het basis-, speciaal - en voortgezet onderwijs. De grootste ervan was op de Dam in Amsterdam. Vanuit Zeewolde gingen ook veel protesterende onderwijsgevenden naar manifestaties in Almere of Zwolle. De stakingen waren uitgeroepen door 'PO in actie' en de onderwijsbonden, waarvan de AOb en CNV Onderwijs de bekendste zijn. Vrijdag 1 november leek het er even op dat Onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) overeenstemming met de bonden had bereikt door 460 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de aanpak van de problematiek. De bonden waren daar aanvankelijk (gematigd) blij mee en bliezen de staking van 6 november af. In de loop van het weekend lieten steeds meer leden van de bonden weten dat zij absoluut niet blij waren met het bereikte resultaat. De 460 miljoen euro was, zo zeiden zij, ‘incidenteel’ geld. Om de problemen in het onderwijs echt aan te pakken, zouden er veel meer structurele maatregelen moeten worden genomen. Door in het onderwijs te investeren en er dus jaarlijks extra geld aan uit te geven, zouden de leraren zich weer ‘gezien’ voelen. Alleen dan zou er kunnen worden gesproken van een ‘fatsoenlijk salaris’, ‘vermindering van de werkdruk’ en het ‘aantrekkelijker maken van het prachtige vak van leraar’. Zondag 3 november keerden AOb en CNV Onderwijs op hun schreden terug en riepen zij hun leden alsnog op woensdag 6 november te gaan staken. Hier werd massaal gehoor aan gegeven. Meer dan 4.000 scholen in het land waren op de stakingsdag gesloten. De stakingen mogen dan extra druk op de beraadslagingen in Den Haag willen leggen, de regeringspartijen staan vooralsnog achter minister Slob het (voorlopig) bij de 460 miljoen euro te laten. Nieuwe stakingen behoren dan ook zeker tot de mogelijkheden.