Zeewolde Actueel

Zaterdag, 6 juni 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Ook voor de kinderopvang zijn het hectische weken

Ook voor de kinderopvang zijn het hectische wekenOok voor de kinderopvang zijn het hectische weken
Redactie: Mannes Schoppink

ZEEWOLDE - Niet alleen basisscholen maken een ongekende tijd door, ook voor de kinderopvang zijn het momenteel hoogst ongewone weken. Tessa Roest, leidinggevende bij Kiekeboe Kinderopvang op het Gildenveld, vertelt.

Op zondagavond 15 maart werd bekend dat de basisscholen zouden worden gesloten. “De dagen daarna waren erg hectisch”, kijkt Tessa terug. “Wat is de bedoeling, welke richtlijnen moeten we precies volgen, welke taken gaan we uitvoeren en hoe regelen we voor de komende tijd een rooster voor de leidsters? Al dat soort vragen moest worden beantwoord.” Al snel werd duidelijk dat kinderen moesten worden opgevangen van wie een van de ouders een ‘vitaal’ beroep had. Zodoende wist Tessa wat haar en haar leidsters te doen stond. “We verdeelden de kinderen over verschillende lokalen, zodat we kleine groepjes konden creëren. De leidsters gingen eerst halve dagen werken. Later kwam er een vast rooster met voor ieder een vaste dag. Daardoor waren er zo min mogelijk contacten tussen de leidsters en de ouders en tussen de leidsters onderling.”

De eerste weken was het nog betrekkelijk rustig bij Kiekeboe, wat kwam doordat veel ouders met vitale beroepen thuis zelf nog voor opvang konden zorgen. Daarna merkte Tessa wel dat de aantallen wat opliepen. “Op de kinderopvang vangen we nu gemiddeld twaalf kinderen op. Normaal zijn dat er 49, gesplitst over 0-2 en 2-4 jaar. Op de bso hebben we er nu gemiddeld tien, normaal zijn dat er vijftig. In het begin hielpen de pedagogische medewerkers de kinderen zelf met huiswerk. Op het moment dat de scholen helemaal gingen sluiten en kinderopvang als noodopvang ging fungeren, werd er een rooster gemaakt voor lesondersteuning vanuit de verschillende scholen. Elke dag kwam er een leerkracht of onderwijsassistent van 09.00 tot 11.30 uur helpen. Dat was echt heel fijn, want met alle verschillende lesstof en methodes konden we die hulp goed gebruiken.” Dat betekende wel even wat passen en meten… “De kinderen zaten verdeeld over verschillende tafels, zodat de volwassenen de 1,5 meter tussen elkaar makkelijk in acht konden nemen. En om zoveel mogelijk aandacht aan de kinderen te kunnen geven en alle regels te kunnen naleven, waren er voor de bso continu twee pedagogische medewerkers aanwezig en ook twee voor het kinderdagverblijf.”

Voor het kinderdagverblijf was de indeling gelijk aan de andere dagen. “Dat betekende veel spelen, boekjes lezen, knutselen en buiten spelen met het prachtige weer van de afgelopen tijd”, gaat Tessa verder. “De buitenspeelplaats was net helemaal opgeknapt en vernieuwd met natuurlijke materialen en veel klim- en bouwmogelijkheden. Daar was veel uitdaging te vinden. De pedagogische medewerkers hebben ook veel tijd gestoken in filmpjes maken voor de kinderen die helaas niet konden komen. Bij alle kinderen werd een tasje gebracht met daarin een knutselpakketje, wat lekkers en een cadeautje. De kinderen vonden het prachtig om hun juffie voor de deur te zien staan. Ook de bso-kinderen werden verrast met een tasje. Videobellen vonden ze eveneens erg leuk. Voor de schoolkinderen was het de ochtend voornamelijk schoolwerk en de middag vrije tijd.”

Kiekeboe blijft deze weken opvang aanbieden. Tessa vergeet niet dat het eigenlijk (mei)vakantie is. “Schoolwerk doen we even niet, we hebben daardoor des te meer tijd voor leuke activiteiten. Er worden dansjes ingestudeerd, leuke spelletjes gedaan en verder staan buiten spelen, knutselen en samen bakken op het programma. Als het weer het toelaat, maken we een lekkere wandeling naar rustige plekken.” Vanaf maandag 11 mei gaat het kinderdagverblijf vervolgens weer open. “We zien er erg naar uit na al die weken de kinderen weer te zien. Voor de bso geldt dat alleen de kinderen kunnen komen die de dag van hun bso-contract ook fysiek naar school gaan. Voor de bso is er een iets langzamere opbouw, maar ook daar kijken we er naar uit dat alle kinderen heerlijk in de tuin kunnen spelen en al hun vriendjes weer kunnen zien.”