Zeewolde Actueel

Vrijdag, 29 mei 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Op de bres voor minder wegwerpplastic

Op de bres voor minder wegwerpplastic
Redactie: Zeewolde Actueel

Het WDC gelooft niet in angstverhalen en doemscenario’s. Men stuurt liever op positieve gedragsverandering. Door lesprogramma’s (jong geleerd, oud gedaan) en door bezoekers zelf kennis te laten maken met het leven in zee. Niets mooier dan ‘in het wild’ levende dolfijnen die springend in de lens van de verrekijker verschijnen!

En daar boven in Schotland barst het van de dolfijnen! Hele families zwemmen er rond en doen zich te goed aan onder andere zalm. Ineke ondervond het zelf, de ervaring van die ruige natuur en het zien van die dieren die daar zo vrij als een vogel (of zo vrij als een vis zo je wilt) de ene na de andere salto maken, zorgt ervoor dat de knop om gaat. Je gaat direct anders denken over je eigen gebruik van (wegwerp)plastic. Het lijkt natuurlijk de druppel op de gloeiende plaat… maar uiteindelijk is bewustwording een puur persoonlijk proces. u hoeft niet te wachten op de overheid die met regelgeving moet komen, of op de industrie die maar nieuwe verpakkingsvormen moet bedenken. De eerste stap zet u gewoon zelf.

De medewerkers en vrijwilligers van het WDC hebben vaak hun goedbetaalde banen opgegeven om zich dag in, dag uit in te zetten voor de belangen van dolfijnen en walvissen. Zo ook natuurfotograaf Charlie Phillips. Omdat hij letterlijk dagelijks, en dat al meer dan 25 jaar lang, met het leven in zee in dat prachtige stukje Schotland bezig is, merkt hij ook elke verandering op. En veranderingen zijn er. Zeker de laatste 5 tot 7 jaar. Er is steeds minder zalm, dus steeds minder voedsel. De dolfijnen zijn daardoor minder lang op één plek te vinden. Hoe dat komt? ‘Climate change’, denkt hij. Het water wordt warmer en de zalm vind je steeds noordelijker.

Ineke vertelt: “Veel keus hebben we niet. We moeten collectief en wereldwijd ons gedrag veranderen. We moeten gewoon beginnen. Pak dus dat plastic bekertje uit de berm, raap blikjes op van het strand of beter, gooi de troep niet van je af! Duizend manieren om het verschil te maken.”

Nog een paar tips die je in kunt passen in het leven van elke dag, ook gewoon hier in Zeewolde: Gebruik katoenen/stoffen herbruikbare zakjes op de groenteafdeling supermarkt, vermijd plastic zakjes; Zeg nee tegen plastic rietjes. Stop een metalen of bamboe rietje in je tas, dan heb je dat altijd bij je; Gebruik een zeepblok onder de douche in plaats van vloeibare zeep in een plastic fles. Gebruik een lunchtrommel in plaats van een in plastic verpakte lunch. Koop geen plastic flesjes water, maar gebruik een herbruikbare fles of bidon met (gefilterd) water uit de kraan.

Voor meer informatie via: www.dolphincentre.whales.org.