Zeewolde Actueel

Maandag, 21 september 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Paula Hijne schrijft toegankelijk over ‘evenwicht’

Paula Hijne schrijft toegankelijk over ‘evenwicht’Paula Hijne schrijft toegankelijk over ‘evenwicht’
Redactie: Jelle Stellingwerf

ZEEWOLDE – Week 38, van 14 tot en met 19 september, is uitgeroepen tot Balance Awareness Week, een themaweek op internationale schaal met aandacht voor het evenwicht en evenwichtsproblematiek. Min of meer toevallig, maar wel heel toepasselijk, valt het samen met het verschijnen van het boek ‘Evenwicht in uitvoering’ van Paula Hijne, in Zeewolde bekend van hoorcoaching-praktijk Via Novus Coaching. In een vraaggesprek legt ze bevlogen uit hoe dat boek tot stand kwam.

Eén op de vijf mensen krijgt vroeg of laat te maken met evenwichtsproblemen. De vraag hoe zoiets ontstaat is niet in een handomdraai te beantwoorden. Waar zit het zintuig evenwicht precies? Hoe ziet het eruit? Hoe werkt het? Vragen die Paula Hijne al heel lang bezighouden. Niet zozeer uit beschouwende nieuwsgierigheid, als wel uit ervaringsdeskundigheid. Zelf doorliep ze een lang traject met aandoeningen, gerelateerd aan de werking van het binnenoor: gehoorverlies, oorsuizen (Tinnitus in een aantal varianten en sterktegraden), en draaiduizeligheid die naderhand z’n oorzaak bleek te vinden in de ziekte van Ménière. Haar actieve leven in het basisonderwijs moest ze eraan geven, sporten werd onmogelijk, vrijwilligerswerk ging niet meer, “de fundamenten onder je bestaan worden weggeslagen. M’n gezin en m’n huis bleven over. Gelukkig ondervond ik daar alle steun. Ik mócht ziek zijn.”

In het kader van een re-integratietraject werd ze kundig gecoacht, en dat bracht een ommekeer. Ze werd zelf coach, en ging mensen met (chronische) ziekten begeleiden. “Daarbij was ik inmiddels ervaringsdeskundig als Ménière-patiënt. Ik heb me toen vanuit het gezichtspunt van een coach op die materie geworpen, met als resultaat mijn boek ‘Ménière in balans’, dat in 2016 uitkwam. Toch bleef een ietwat ongemakkelijk gevoel: er zit méér achter. Over de werking van het evenwicht had ik aannames, mogelijke hypotheses, veronderstellingen en vragen waar ik niet de antwoorden op vond.”

Kennismaking met een KNO-arts, tevens vestibuloloog (evenwichtsspecialist) bracht opnieuw een impuls. Via ‘mindmapping’, illustratieverzamelingen, bestudering van teksten en wetenschappelijk artikelen, en vooral ‘wegleggen en opnieuw oppakken’ kreeg een nieuw boek stilaan vorm. “Aan de hand van korte ervaringsverhalen worden het evenwicht en het evenwichtssysteem uitgelegd. Het tweede deel gaat over een falend evenwichtssysteem. ‘Evenwicht’ in begrijpelijk Nederlands ‘beleefd’ en uitgelegd, een eigen visie die mede tot stand kwam door de steun en de adviezen van twee geweldige KNO-artsen; dé evenwichtsexperts van Nederland.” ‘Evenwicht in uitvoering’ verschijnt op 15 september bij S2uitgevers, ISBN 9789492528636. Meer informatie is te vinden op www.evenwichtinuitvoering.nl.