Onderdeel van BrugMediaUw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit ZeewoldeUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Prikkelbaar en o zo lief: een egeltje in je tuin

Prikkelbaar en o zo lief: een egeltje in je tuin

“Als speelgoedknuffel zijn ze al zo lief, maar zó zijn ze helemaal onweerstaanbaar.” Zo ongeveer reageerde een volwassen (!) bibliotheekbezoeker bij het zien van een echte egel, die voor de gelegenheid van een aardig plaatje even uit z’n holletje was gehaald. Want het was heus niet alleen voor kinderen bedoeld, die leuke en interessante verzameling ‘egelactiviteiten’ in een bovenzaal van de bibliotheek.

De dag na werelddierendag was perfect gekozen: na alle geknuffel van huisdieren op die bekende vierde oktober was zaterdag 5 oktober de beurt aan de egel. Niet meteen een beestje waar je aan denkt bij het begrip ‘huisdier’ maar, als het goed is, wel een welkom beestje voor óm het huis. En daar wringt ‘m de schoen, want niet zonder reden is het jaar 2019 uitgeroepen tot het jaar van de egel. Op de voorzijde van het folderboekje van het organiserend comité staat te lezen: “Het gaat niet goed met dit stekelige beestje. Egels zijn die hartstikke leuke viervoetertjes, die luid smakkend slakken verslinden, maar ook graag luizen, pissebedden, kevers, rupsen en muizen eten. Welke tuinier is daar nu niet blij mee?” De bedoeling was om kinderen op een leuke manier attent te maken op het niet al te letterlijk te nemen ‘knuffelgehalte’ van de egel, te wijzen op het nut van dit dier in en om de tuin, en suggesties te doen om de tuin wat aantrekkelijker te maken voor de egel. “Doe mee aan de activiteiten en leer alles over de egel en zijn ideale woonomstandigheden!”, luidde het motto.

Deelname aan die activiteiten leverde de kinderen telkens een paraaf of stempel op, waarna nog even een aantal vragen van de ‘egelquiz’ beantwoord moesten worden. Het geheel ingevulde boekje kon tot slot worden ingewisseld voor een lekkere ‘egelsnack’ bij een lokale snackbar. Origineel bedacht, en heel aantrekkelijk vormgegeven door de organisatoren. Met name de creatieve onderdelen sprongen in het oog. Zo kon je zelf een ‘egeltuintje’ maken met behulp van allerlei groeiseltjes en spulletjes uit de echte tuin, en ook het maken van een egel van fruit trok ruime belangstelling. Je neemt een halve peer, plakt op het smalle deel twee oogjes, en prikt het ‘lijfje’ vol met druiven op satéprikkertjes. Hoe simpel kan het zijn… Dat een bibliotheek veel meer kan zijn dan alleen een verzameling boeken, dat werd zaterdag 5 oktober werd eens meer dan duidelijk. Bibliotheek FlevoMeer timmert aan de weg.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo