Zeewolde Actueel

Donderdag, 2 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Provincieambtenaar spreekt in Den Haag niet namens (Leefbaar) Zeewolde

Provincieambtenaar spreekt in Den Haag niet namens (Leefbaar) Zeewolde
Redactie: Mannes Schoppink

ZEEWOLDE - Ben Sonneveld, fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde, is not amused over uitspraken die Hillebrand Koning van de provincie Flevoland op woensdag 17 juni jl. deed ten overstaan van de Vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken. De commissie hield een zitting over onder meer het voornemen van de Tweede Kamer om in Flevoland 100.000 extra woningen te bouwen.

„We zijn er voortvarend mee aan de slag gegaan”, zei Koning over de 100.000 woningen in kwestie, „We spreken op dit moment met álle zes gemeenten en we merken dat er overal bereidheid is om te bouwen, te bouwen voor groei en ook te kijken of het tempo nog wat hoger kan dan de afgelopen jaren gebruikelijk was.” De Flevolandse provincieambtenaar zei te hebben geconstateerd dat er bij de gemeenten de ‘mindset’ is hierover te willen praten. „Natuurlijk niet onvoorwaardelijk, maar we gaan wel in gesprek en het is bij ons vrij makkelijk te regelen.” Een van de Kamerleden vroeg wat die ‘makkelijke’ locaties dan waren. Daarop noemde Koning Almere Pampus (25.000 woningen), Zeewolde Oosterwold (10.000) en Lelystad Warande (10.000).

Ben Sonneveld (Leefbaar Zeewolde) wilde donderdag 25 juni van wethouder Wim van der Es (Ruimtelijke ordening) weten namens wie Koning in Den Haag eigenlijk had gesproken. In ieder geval niet namens hem, zo maakte hij duidelijk. “We zijn zeer ontdaan over die uitspraken. Alle zes Flevolandse gemeenten zouden volgens hem de behoefte en de bereidheid hebben te groeien en het mocht zelfs wel in een wat hoger tempo. Bij ons staat juist kleinschaligheid voorop. Met die groeiplannen willen wij helemaal niets te maken hebben. Wij gaan de Polderwijk afmaken en er zijn plannen voor een tweede kern in Oosterwold, maar dat is het dan ook wat ons betreft.” Van der Es adviseerde Sonneveld Koning zelf te vragen waarom hij zijn uitspraken had gedaan. “Wij hebben onze vastgestelde plannen. Die hebt u zelf verwoord. Later kunnen we eventueel verder praten, maar dat is in de eerste plaats aan u als raad.” “Hillebrand Koning presenteerde een sigaar uit zijn eigen doos”, concludeerde Sonneveld. “Wij hebben onze eigen plannen en daar houden we ons aan.”

Foto: Hillebrand Koning (screenshot Tweede Kamer).