Zeewolde Actueel

Maandag, 6 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Regenboogvlaggen bij viering Coming Out Day

Regenboogvlaggen bij viering Coming Out Day
Redactie: Mannes Schoppink

ZEEWOLDE - Op diverse plaatsen in Zeewolde ging vrijdagmorgen 11 oktober de regenboogvlag in top vanwege Coming Out Day. Zo hangt de vlag onder meer uit bij kerkcentrum Open Haven, De Meermin, het politiebureau en RSG Levant. Wenda Westerhuis, fractievoorzitter van D66 Zeewolde, hees de vlag ’s ochtends om 09.00 uur aan de mast van de in de Aanloophaven liggende Eben Haëzer van Lothar Hoekstra (Sylfe Zeiltochten).

Coming Out Day is over komen waaien uit de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 in Nederland gehouden. De toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ronald Plasterk (PvdA), wilde in genoemd jaar extra aandacht besteden aan de sociale acceptatie van LHBT (lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender). ‘Uit de kast komen’ moest, zo was de achterliggende gedachte, de gewoonste zaak van de wereld worden. Een groeiend aantal gemeentes in Nederland hangt de regenboogvlag inmiddels ook uit op 11 oktober. In 2014 deden 38 gemeentes dat, in 2015 waren het er meer dan 80 en in 2016 hing de vlag bij 144 van de 390 Nederlandse gemeentes alsmede bij negen van de twaalf provincies. D66 Zeewolde riep de gemeente Zeewolde enkele jaren geleden op 11 oktober eveneens te gaan (regenboog)vlaggen, een meerderheid van de gemeenteraad vond dit echter geen taak van plaatselijke overheid. Met het hijsen van de vlag op een schip in de Aanloophaven kwam er toch nog een vlag (vlak)bij het gemeentehuis te hangen.

Vrijdag in de namiddag bracht D66 in The Lux een toost uit op 'samenleven' en sloot zo de Coming Out Day in Zeewolde af.