Zeewolde Actueel

Maandag, 6 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Surfdag Zeewolde: een gezinsevenement bij uitstek

Surfdag Zeewolde: een gezinsevenement bij uitstek
Foto: Jelle Stellingwerf
Redactie: Christiaan Schutte

ZEEWOLDE - “Bijna te mooi om waar te zijn!” Zo omschrijft Pieter Warnsinck de locatie van zijn surfschool, pal naast de jachthaven van het RCN Vakantiepark. “Ik had er al een oogje op toen ik nog met vrijwel niets een surfschool was begonnen op het Erkemederstrand, een stukje verderop. Dat was met drie planken en een trailer… Niet indrukwekkend, maar ja, je moet ergens beginnen, nietwaar?”

Hij is het prototype van de ‘lifeguard op een Caribisch strand’: een lange, zongebruinde twintiger met een twinkeling in de ogen die ondernemingsgeest verraadt. “Onderhandelen met deze en gene bleek uiteindelijk succesvol, en nu vullen we elkaar prima aan: de surfschool verrijkt het vakantiepark, en omgekeerd is klandizie voor de school niet ver te zoeken.”

Warnsinck, geboren en getogen op Aruba, maakte al op jonge leeftijd kennis met de watersport in een Caribische setting, en had vanaf dat moment maar één doel voor ogen: liefhebbers leren surfen, en het liefst op ‘eigen terrein’. Wie anno 2019 een bezoekje brengt aan ‘Surfschool Zeewolde’ moet erkennen dat Pieter “leuk bezig is”, zoals hij het zelf uitdrukt, en tevens dat de Antilliaanse roots bepaald niet zijn verloochend. Het onderkomen van de surfschool is opgetrokken in fris-geel-met-lichtblauwe zeecontainerstijl, met drift- en steigerhout op de vloer en een karakteristiek strooien afdakje. Het water van het Nuldernauw is weliswaar niet azuurblauw en het strand niet spierwit, maar even rondkijkend ontwaar je verder een sculptuur van rechtopstaande surfplanken met daarachter die zo kenmerkende rieten parasolletjes, en dan waan je je toch echt een beetje op een exotische plek.

Al weer voor de derde keer resulteert de samenwerking tussen surfschool en vakantiepark in een tot de verbeelding sprekend watersportevenement: de Surfdag Zeewolde. Versie 2019 vindt plaats op zaterdag 24 augustus. “Ja, dat komt nu snel dichterbij”, aldus Warnsinck. “Flink aan de bak dus, met zoveel geplande activiteiten, maar met parkmanager Wout Sleurink is het prima samenwerken. Hij is meer van de logistiek, de contracten, het onderhandelen en regelen, en ik ben verantwoordelijk voor alles wat maar enigszins met ‘in en op het water’ te maken heeft.”

Aan alles is gedacht: foodtrucks voor je natje en je droogje, voldoende sanitair, de EHBO, materiaaladvies en -reparatie, en verder alles wat maar met je algemeen welbevinden te maken heeft. En komt het echte watervermaak ter sprake, “want daarvoor komt men tenslotte”, dan somt Warnsinck nog even verder op: “wedstrijden, maar ook recreatief surfen voor beginners, SUP (ook wel ‘peddelsurfen’ genoemd), een surfsimulator, nieuw surfmateriaal om te bekijken en te proberen, een heuse windsurfbazaar, bijna te veel om op te noemen…” Klap op de vuurpijl van entertainment op het water is de destijds razend populaire TV-klassieker ‘Fiets ‘m d’r in!’ Met een al dan niet opgetuigd of omgebouwd oud barrel fiets je over een smalle en héél lange loopplank naar de bel, áls je ‘m haalt…

“Weet je,” zegt Pieter Warnsinck, “eigenlijk is deze surfdag niet zozeer voor de professionele surfer, al is ie hartelijk welkom, maar vooral voor de nieuwsgierige beginner. Het is oriënterend watervermaak voor het hele gezin, maar ook voor de bezitter van een plank die al 20 jaar op zolder ligt. Haal ‘m tevoorschijn en probeer het! Dát vlammetje willen we aanwakkeren… In principe kan en mag alles; leef je uit!” Informatie over de surfschool is te vinden op www.surfschoolzeewolde.nl, en een overzicht van alles wat op de surfdag gaat gebeuren vind je op www.surfdagzeewolde.nl.

Aanvang: zaterdag 24 augustus 2019 00:00