Zeewolde Actueel

Zaterdag, 4 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Te zien op TV: Ziekenhuis St Jansdal in crisistijd

Te zien op TV: Ziekenhuis St Jansdal in crisistijd
Redactie: Saskia de Wijk

HARDERWIJK - De redactie van Zembla volgde wekenlang medewerkers van de ondersteunende diensten in ziekenhuis St Jansdal locatie Harderwijk. De uitzending van Zembla, ‘Ziekenhuis in crisitijd’, is donderdag 28 mei te zien om 20.25 uur op NPO 2.

De afgelopen maanden zagen we vaak beelden van verpleegkundigen en artsen in ziekenhuizen. Maar hebben wij voldoende in de gaten welke helden het werk van de medici en verpleegkundigen ondersteunen? Het coronavirus heeft een enorme impact op de ondersteunende diensten. De schoonmakers, de facilitaire en technische dienst, logistiek, huisvesting. Ze zijn onmisbaar, zeker ook in crisistijd.

Verslaggever Nicolien Herblot volgt wekenlang de stille krachten in het St Jansdal. Ze ziet dat het ziekenhuis langzaam weer opkrabbelt en toewerkt naar het nieuwe normaal. Het gaat niet zonder slag of stoot. We zien in deze aflevering van Zembla de enorme impact die het levensbedreigende virus heeft op de ondersteunende diensten. De schoonmakers hebben ineens te maken met ‘corona-afval’. De afdeling infectiepreventie deelt met pijn in het hart mee dat die ene patiënt écht geen bezoek mag. De kok bakt snel een appeltaart voor een terminale coronapatiënt die nog graag iets zoets wil.

Hoe houd je een ziekenhuis in crisistijd draaiend? Ziekenhuisbestuurder Relinde Weil: “Het lukt, maar wel met een bijna bovenmenselijke inspanning.”

Twee medewerkers van St Jansdal mochten de documentaire vooraf bekijken en concludeerde dat het een prachtig, ontroerend document is geworden. “Het programma geeft een goed beeld van de belangrijke werkzaamheden die veelal achter de schermen plaatsvinden en maakt dat we trots zijn op deze helden die werkzaam zijn in ons ziekenhuis.”

Het is zeer de moeite waard om morgenavond (donderdag 28 mei) naar de uitzending ‘Ziekenhuis in crisistijd’ te kijken om 20.25 uur op NPO 2. Lees meer op www.stjansdal.nl/zembla