Zeewolde Actueel

Zaterdag, 4 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Thijs doet ‘t: dik duizend euro voor de voedselbank!

Thijs doet ‘t: dik duizend euro voor de voedselbank!Thijs doet ‘t: dik duizend euro voor de voedselbank!Thijs doet ‘t: dik duizend euro voor de voedselbank!Thijs doet ‘t: dik duizend euro voor de voedselbank!
Redactie: Jelle Stellingwerf

ZEEWOLDE — De 10-jarige Thijs de Bruine wist met een etmaal afzien een mooi bedrag voor de voedselbank binnen te halen. Hij verbleef 24 uur lang op de trampoline in de achtertuin, en liet zich voor die moedige actie sponsoren door wie ook maar wat wilde geven. Familie, vrienden, kennissen, buren en onbekenden, er werd gul gedoneerd.

Thijs, leerling in groep 6 van de ‘Huygensklas Zeewolde’, wilde graag iets goeds doen met de extra vrije tijd die hij heeft, nu de coronamaatregelen het gewone schoolgaan danig in de war geschopt hebben. Een ‘challenge’, een doneeractie leek een goed idee. Maar waarom dan voor de voedselbank? “Eh, jaa,…”, aarzelt Thijs, “dat weet ik eigenlijk niet zo goed. Ik heb nog nooit zo’n actie gedaan, en het was het eerste wat in me opkwam.” Dat er meer goede doelen zijn die aandacht verdienen weet Thijs heel goed, maar het besef dat er ook in Zeewolde veel mensen zijn die het minder hebben dan hij en zorgen hebben over ‘brood op de plank’, dat gaf de doorslag.

Samen met moeder Ellis bracht Thijs zijn plan onder de aandacht via ‘Doneeractie.nl’, een platform voor crowdfunding en online geld inzamelen. “Daarna waren natuurlijk Facebook en Whatsapp aan de beurt”, vertelt Ellis, “en dan gaat het snel.” En inderdaad, vrijdagavond 29 mei om 18.00 uur stond de aftrap gepland, maar voor de actie goed en wel van start ging stond de teller al op een aardig bedrag. De spontane toezegging van Thijs’ ouders vormde een extra aanmoediging, want zij beloofden het uiteindelijk ‘bijeen gesprongen’ bedrag te zullen verdubbelen! Dat liet Thijs zich geen twee keer zeggen…

Vrijdagavond is het flink warm in de tuin. Ga je nu de hele tijd springen op die trampoline, Thijs? Met een bezweet koppie grijnst Thijs: “Neu, dat niet.” Hij showt een gewaagde salto, van het type dat geen mens een etmaal lang volhoudt. “Maar je kan ook gewoon zitten, boekje lezen, spelletje doen, gamen, alles. Als ik er maar op blijf, want dat is de afspraak.” En hoe moet dat dan als het bedtijd wordt? “We zetten een tentje op de trampoline, om in te slapen.” Moeder Ellis zal hem gezelschap houden. Of het van slapen komt? “Dat zullen we zien”, lacht Ellis. “We vermaken ons wel.” Verrassing: de klasgenoten zijn Thijs niet vergeten. Ze zijn een spandoek komen brengen, een doos met enveloppen en een kaartje dat begint met ‘Lieve Thijs’. Elk uur van de 24 die hij voor de boeg heeft mag hij een envelop open maken voor een aanmoediging, een grap, een puzzel en ander vermaak. Geweldig!

Thijs houdt vol, en een dag later wordt de eindstand bekend gemaakt. Moeder Ellis schrijft: “Er was heel veel support, en verschillende vriendjes hebben Thijs beurtelings gezelschap gehouden. Samen met onze bijdrage heeft hij € 1.058,-- opgehaald.” Thijs wil tot slot iedereen “heel hartelijk bedanken” voor alle aandacht, en natuurlijk de donaties. De voedselbank zal er heel blij mee zijn, en daar was het allemaal om begonnen.