Zeewolde Actueel

Zaterdag, 4 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis

Redactie: Saskia de Wijk

De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan we gewend zijn. Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, luidt het advies van het kabinet: bereid u goed voor en informeer uzelf.

Voor iedereen geldt tijdens de zomervakantie:

  • Volg de basisregels, vermijd drukte.
  • Heeft u klachten: blijf thuis en laat u testen.
  • Het openbaar vervoer is en blijft voor noodzakelijke reizen dus loop, fiets of neem de auto.
  • Niet gebonden aan de schoolvakantie? Ga buiten het vakantieseizoen als dat kan.

Vakantie in eigen land kan. Vermijd drukte en denk eens aan andere regio’s of steden dan normaal bij het kiezen van de bestemming. Wie op reis gaat naar het buitenland, zal zich goed moeten voorbereiden. Ga alleen naar landen met een geel reisadvies: reizen naar deze landen is verantwoord maar let wel extra op. Ken de regels in het land van bestemming, sluit een goede reisverzekering af en zorg dat u ook tijdens uw vakantie steeds op de hoogte blijft, bijvoorbeeld via de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Want het reisadvies kan ook tijdens uw verblijf veranderen.

Reizen binnen Europa:

Per 15 juni zullen voor een aantal landen binnen Europa de reisadviezen van oranje naar geel gaan. Dat betekent dat de gezondheidsrisico’s in deze landen vergelijkbaar zijn met die in ons land en dat Nederlanders hier ook welkom zijn. Andere landen, waaronder Frankrijk en Spanje, moeten nog een formeel besluit nemen of Nederlandse toeristen welkom zijn deze zomer.

Oranje reisadvies geldt nog voor: Zweden, het Verenigd Koninkrijk (omdat de gezondheidsrisico’s daar groter worden ingeschat) en Denemarken (omdat Nederlandse toeristen daar nog niet welkom zijn).

Reizen naar Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao, Aruba en St. Maarten kan waarschijnlijk weer vanaf 15 juni. Houd de website Nederlandwereldwijd.nl in de gaten voor het meest actuele reisadvies.

Reizen buiten Europa:

Advies is: ga niet op vakantie naar landen buiten Europa. Voor landen buiten Europa geldt het oranje reisadvies. Dat betekent: ga er alleen heen als het echt niet anders kan.Gaat u toch? Dan moet u na de vakantie 2 weken thuis in quarantaine.

Toeristen in Nederland:

Toeristen mogen deze zomer naar Nederland reizen.
Maar alleen toeristen uit landen met ongeveer dezelfde situatie als in Nederland.
Toeristen moeten zich aan de Nederlandse regels houden. Bekijk de veelgestelde vragen over reizen en op vakantie gaan.

Besluit basisscholen

In de persconferentie van 3 juni bevestigde premier Mark Rutte ook dat de basisscholen per 8 juni weer voor 100 % open kunnen. Het eerder genomen besluit kan doorgaan omdat uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er geen enkele belemmering is om het onderwijs weer volledig te hervatten.

Vragen over het coronavirus?

Bel naar 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur).
Vanuit het buitenland belt u naar +31 20 205 1351.