Zeewolde Actueel

Maandag, 21 september 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Vertrekkend directeur Anne-Marie Leeuwenburgh onder de indruk van gedrevenheid Levant

Vertrekkend directeur Anne-Marie Leeuwenburgh onder de indruk van gedrevenheid LevantVertrekkend directeur Anne-Marie Leeuwenburgh onder de indruk van gedrevenheid Levant
Redactie: Mannes Schoppink

ZEEWOLDE – Na twee en een half jaar ‘interimmer’ te zijn geweest neemt Anne-Marie Leeuwenburgh deze week afscheid van RSG Levant. De Lelystadse gaat na de zomervakantie een interim-opdracht uitvoeren in Epe en wordt als locatiedirecteur opgevolgd door Remon Brink, die nu nog afdelingsleider is op het Corlaer College in Nijkerk.

Korte lijntjes

Anne-Marie Leeuwenburgh (51) kwam begin 2018 op RSG Levant, in de volksmond meestal ‘de Levant’ genoemd. Na het vertrek van Marianne Compagner zomer 2018 bleef ze er (interim-)directeur. Vanaf 2008 was ze eerder directeur geweest van de locatie Slingerbos in Harderwijk. Bij de start in Zeewolde was het voor haar naar eigen zeggen ‘wel even zoeken’. “Wat doet de Levant schitteren en wat durven we los te laten, dat waren de vragen. Al snel was er in ieder geval één gedeelde missie: de Levant is dé school voor VO in Zeewolde voor alle kinderen. Als dat het uitgangspunt is, vind je elkaar steeds weer.” Voor Leeuwenburgh waren de kracht van innoveren en het samen zoeken naar mogelijkheden typerend voor de Levant. “Het is een school waar niet de systemen centraal staan, maar waar ruimte is om de systemen aan te passen aan wat de leerling nodig heeft. Daarnaast vind ik het dorpse karakter heel kenmerkend. En ook de korte lijntjes met diverse partijen buiten de school vond ik bijzonder prettig.” In de periode dat Leeuwenburgh werkzaam was op de Levant, was er aan alle kanten sprake van ‘bouwen’. “Het gebouw heeft een complete metamorfose ondergaan, maar ook kwam er een krachtige, moderne visie op leren van de grond.” De afgelopen (corona)maanden hebben dat laatste voor de vertrekkende directeur eerder versterkt dan verzwakt. “Plotseling moesten we online lessen verzorgen. Daarna kwam er weer een hybride vorm van online en fysiek. Iedereen zette de schouders direct weer onder de te klaren klus. De voortvarendheid waarmee dat gebeurde, maakte mij enorm trots en stil. Wat een power zit er in deze gemeenschap!”

Blije docent

RSG Levant behoort met haar ‘mavo’ volgens Elsevier Weekblad qua scores al enige jaren tot de beste scholen van Nederland. Voor Leeuwenburgh zijn het daarbij de docenten die het verschil maken. “Er is een kwalitatief sterk docententeam en de onderwijsondersteuners zorgen voor een goed lopende organisatie. Die combi maakt dat samenwerken soepel gaat met maar één doel: de leerling. De leerling wordt in alle delen van de organisatie gezien. Verder is het gebouw overzichtelijk en zijn de lijntjes kort. Bijzonder vind ik ook dat de conciërge weet wanneer een leerling dat extra schouderklopje of dat duwtje in de rug nodig heeft. Medewerkers worden gestimuleerd zich te blijven ontwikkelen en voor de leidinggevende geldt hetzelfde: zie je medewerker. Een blije docent kan een mooie les verzorgen.”

Karakteristiek voor de Levant vond Leeuwenburgh in dit verband de gedrevenheid die ze er aantrof. “Dat vind je echt niet overal, maar hier gebeurt het. Leerlingen, ouders, medewerkers, ze gaan er allemaal voor. Heerlijk bijvoorbeeld hoe je merkte dat leerlingen zich thuis voelden en zelfs in hun vakantie nog hielpen bij de verbouwing. Ook zal ik me de vele mooie gesprekken met de leerlingen blijven herinneren. Ik maakte leerlingen mee die zich ondanks verdrietige zaken in bleven zetten voor de school. Dan ben ik echt onder de indruk.”

Leeuwenburgh krijgt na de vakantie een volgende interim-opdracht binnen dezelfde scholengroep op RSG Noord-Oost Veluwe in Epe. Ze wordt opgevolgd door Remon Brink uit Woudenberg. “Een sterke onderwijskundige leider. Hij zal de visie verder ontwikkelen en borgen waar mogelijk. Remon is een energieke en gedreven collega en ik ben dan ook heel blij met zijn komst.”