Zeewolde Actueel

Zaterdag, 6 juni 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Vier weken prachtige raamfoto’s van Josette Alkema op Facebook

Vier weken prachtige raamfoto’s van Josette Alkema op FacebookVier weken prachtige raamfoto’s van Josette Alkema op Facebook
Redactie: Mannes Schoppink

ZEEWOLDE - Gebruikers van Facebook werden de afgelopen weken getrakteerd op een serie prachtige raamfoto’s van Josette Alkema. Vanaf 6 april was er elke dag een spraakmakende zwart-witfoto te zien van haar hand. Josette is van plan ermee door te gaan tot en met 28 april.

Josette had een voorbeeld gezien van een andere fotograaf en was meteen enthousiast. “Ik had zoiets van: wat een leuk idee! Ik heb direct de stoute schoenen aangetrokken en begon op 6 april met Tjeerd en Bianca de Vries en hun drie kinderen. Zij wonen bij mij in de straat en ik had hen al eerder gefotografeerd. Ik zette de foto op Facebook en kreeg er allerlei leuke reacties op. Daarna liep het storm. Ik wil ermee doorgaan tot 28 april. Ik had gehoopt dat de intelligente lockdown dan voorbij zou zijn, maar dat is helaas niet het geval.” De fotografe vindt het ontzettend leuk en dankbaar om te doen, nu ze er ook weer tijd voor heeft. “Na bijna drie jaar op en neer te hebben gereden voor mijn baan op dat moment in Duitsland, kwam fotografie op een lager pitje te staan. Nu heb ik werk in Harderwijk en kan ik weer volop fotograferen. Ik heb dit enorm gemist en ben dan ook erg blij dat ik dit kan doen. Fotografie is mijn passie, met deze serie wil ik deze huidige situatie vastleggen, iets tastbaars maken voor nu en later. Nu ben ik professioneel fotograaf, maar ik hoefde er niets aan te verdienen. De meeste geportretteerden hebben een donatie gedaan aan de Voedselbank, zo had het goede doel er ook nog iets aan.”

Dat het project met de raamfoto’s ‘leeft’ in het dorp, merkte Josette aan alle kanten. “Bij het boodschappen doen bijvoorbeeld kreeg ik van heel veel mensen complimenten. Of dat iemand mij vroeg wie er die avond op de foto zou komen.”

Alle foto’s vertellen hun eigen verhaal en het mooie ervan is dat deze werden aangevuld met een verhaal van de geportretteerde zelf. En volgende week is dat helaas alweer afgelopen… Josette gaat met een raamfoto van haarzelf op 28 april de serie besluiten. “Ik zou nog weken door kunnen gaan, maar op een gegeven moment is het genoeg. En dan te bedenken dat er nog legio mensen op de wachtlijst stonden! Ik heb nog wel andere ideeën, bijvoorbeeld het vastleggen van de vitale beroepen. Ook daar heb ik weer mensen bij nodig.” En dan is het hopen op betere tijden, als ‘corona’ voorbij is… “Uiteindelijk is het de bedoeling later van al de foto’s ergens een expositie te maken. Iets om naar uit te kijken!”