Zeewolde Actueel

Maandag, 28 september 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Wat is het beste buurtinitiatief van Flevoland?

Wat is het beste buurtinitiatief van Flevoland?
Redactie: Saskia de Wijk

FLEVOLAND - Zaterdag 18 januari is het zover. Dan vinden er in heel Nederland feestelijke startbijeenkomsten plaats voor Kern met Pit: 128 nieuwe projecten krijgen het startschot om aan de slag te gaan en twaalf afgeronde projecten winnen de Kern met Pit Trofee.

In Flevoland vindt de bijeenkomst plaats in Theater ’t Voorhuys (beurszaal)
Beursstraat 1, Emmeloord. Hier kunnen nieuwe buurtprojecten elkaar ontmoeten,
hun persoonlijke adviseur spreken en tegelijkertijd een feestje vieren. “Want dit is ook het moment waarop de ruim 100 projecten die in 2019 zijn afgerond het predicaat Kern met Pit en een cheque van 1.000 euro ontvangen”, aldus de organisatie. “En er wordt bekend gemaakt wie de Kern met Pit Trofee én 1.500 euro heeft gewonnen.

Deze trofee gaat in elke provincie naar het project dat opvalt door bijvoorbeeld de moeilijkheidsgraad, originaliteit of impact op de buurt.” Alle provinciale trofeewinnaars dingen vervolgens op 28 maart tijdens het ‘We doen het Samen! Festival’ mee naar de Gouden Pit ter waarde van 3.000 euro. In 2018 won het Voedselbos Zeewolde de Kern met Pit Trofee en daarmee ook een mooi geldbedrag van in totaal 2500 euro.

Droom voor de buurt

Van dorp tot stad, van krimpgemeente tot de Randstad: iedereen met een goed idee voor zijn buurt kan meedoen. Voor 2020 hebben 140 buurtprojecten zich aangemeld om binnen een jaar hun droom te realiseren. De projecten variëren van een belevingstuin voor ouderen en een skateplek voor jongeren tot een dorpsontmoetingsplek met bankjes en het organiseren van een benefietconcert. Kijk voor alle deelnemende projecten op www.kernmetpit.nl.

Een boost voor buurtprojecten

Sinds de start van Kern met Pit zijn er ruim 4200 lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij. Door deel te nemen kunnen bewonersgroepen de kennis en het netwerk inzetten van KNHM foundation. “Dat zorgt vaak voor een enorme boost: ineens is er iemand die kan adviseren bij een plan van aanpak of die weet bij wie je moet zijn in de gemeente. Kern met Pit stimuleert zo de betrokkenheid van burgers door ze te voorzien van informatie, praktische workshops en de begeleiding van vrijwillige adviseurs. Zo krijgen dromen steeds meer vorm en is realisatie binnen één jaar mogelijk.” Voor meer informatie: www.kernmetpit.nl