Zeewolde Actueel

Maandag, 6 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Wethouder Prins trekt boetekleed aan, maar schrijft geen excuusbrief

Wethouder Prins trekt boetekleed aan, maar schrijft geen excuusbrief
Redactie: Mannes Schoppink

ZEEWOLDE – Wethouder Winnie Prins (Leefbaar Zeewolde) gaf donderdagavond 7 november toe aan de gemeenteraad dat ze ‘stom’ was geweest door tijdens een interview met Omroep Flevoland cijfers van het RIVM in twijfel te trekken. Eerder had het college van B en W al aangegeven dat Prins haar uitlatingen had gedaan ‘op persoonlijke titel’ en dat zij niet als wethouder had gesproken.

“Het spijt me dat het interview zo is gelopen, het is stom geweest,” antwoordde Prins tijdens een interpellatiedebat dat was aangevraagd door de fracties van Zeewolde Liberaal, D66, PvdA/GroenLinks en BurgerBelang. Prins had enige weken geleden op Omroep Flevoland een ‘leuk interview’ gehad met presentator Jeroen van der Laan over de toekomstvisie van Zeewolde. “In de flow van de start van de vakantie werd ik na afloop gevraagd of ik nog wat vragen wilde beantwoorden van een andere journalist,” vertelde de LZ-wethouder donderdagavond. “Natuurlijk deed ik dat, want ik had veertien jaar positieve ervaringen met Omroep Flevoland.” Het interview zou gaan over een tweet van Prins. “Ik wist eerst niet eens om welke tweet het ging. Langzamerhand werd het mij duidelijk. Het had te maken met de stikstofkwestie.” Het werd een heel vreemd interview, zeker toen de Zeewolder wethouder aangesproken werd als ‘wethouder van Dronten’. Prins: “Toen maakte ik de beginnersfout in communicatie. In plaats van te stoppen met het interview of te vragen of ik me tien minuten kon voorbereiden, ging ik door om van het slechte interview af te zijn.” De kwestie waar alles om draaide was dat de kijker het idee kreeg dat Prins als wethouder sprak en niet op persoonlijke titel. “Ik word in verwarring gebracht als ik een minister hoor zeggen dat zij een list gaat bedenken om iets mogelijk te maken. Of als een RIVM op haar website schrijft dat zij meet, rekent en modelleert en als deskundigen zeggen dat iets met het ene model wel kan en met het andere niet. Dan ga ik als mens twijfelen en als wethouder vind ik het heel erg lastig om uit te leggen waarom het ene model wel goed is en het andere niet.”

De indieners van het interpellatiedebat wezen Prins erop dat zij voor de buitenwereld altijd zal worden gezien als wethouder. Dat erkende de aangesprokene ook. Voor een excuusbrief richting RIVM voelde ze echter niets. “Ik gaf helder aan dat het mijn persoonlijke mening was. Dat een journalist of omroep dat niet uitzendt, is niet mijn verantwoordelijkheid. Maar natuurlijk begrijp ik wel dat een journalist mij altijd als wethouder zal zien en mijn antwoorden zal uitvergroten.”

Fractievoorzitter Ben Sonneveld van Leefbaar Zeewolde nam het voor zijn partijgenoot op, maar vond ook wel dat Prins zichzelf in het lastige parket had gemanoeuvreerd. “Ze heeft duidelijk het boetekleed aangetrokken. Máxima zou zeggen dat ze een beetje dom was geweest. Verder denk ik dat de wethouder hier wel degelijk iets van geleerd heeft. En dat dit niet meer voor gaat komen.”