Zeewolde Actueel

Vrijdag, 3 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Zeewolde ademt sport en cultuur op 14 september

Zeewolde ademt sport en cultuur op 14 september
Redactie: Zeewolde Actueel

ZEEWOLDE – Het hart van Zeewolde ademt op 14 september cultuur en sport. Op die dag wordt weer de traditionele cultuur- en sportmanifestatie gehouden onder de vlag van Welzijn Zeewolde. Organisator Marion Braun van Welzijn Zeewolde laat weten dat zich inmiddels achttien clubs en verenigingen hebben aangemeld die zich in de zone Kerkplein aan het publiek zullen presenteren.

Braun: “Ik verwacht dat het aantal oploopt tot zeker vijfendertig. Clubs en verenigingen kunnen zich opgeven tot eind augustus.” Elke vereniging heeft een eigen stand. Bezoekers kunnen praten met mensen van bijvoorbeeld een korfbalvereniging of dansschool en ook de speel-o-theek zal zich presenteren. “Sommige aanmelders geven vooraf aan op welke plek ze willen staan. De korfballers staan graag ergens op een hoek, zodat ze ruimte hebben om leuke demonstraties te geven. En ook de speel-o-theek zet je niet ingeklemd in het midden van een parcours”, aldus Braun.

De ervaring leert dat clubs en verenigingen enorm hun best doen om te laten zien wat ze in huis hebben. Met brochures, banners en spandoeken bijvoorbeeld. Maar volgens Braun is het vooral het persoonlijke contact dat telt. “Je zou zeggen dat clubs en verenigingen in tijden van sociale media tal van manieren hebben om zich aan het publiek te laten zien of nieuwe leden te werven. Toch zien zij echt de toegevoegde waarde van een markt als deze. Het blijft nu eenmaal leuker om iemand in de ogen te kunnen kijken.”

Braun doet de organisatie van de markt al jaren. Met veel plezier. Ze is verantwoordelijk voor de aanmeldingen en ook dat op de dag zelf de zaken goed verlopen. Vanzelfsprekend is er tijdens de markt eveneens muziek. Het leuke aan de dag is volgens Braun met name dat je hele families ziet. “Vaders, moeders, opa’s, oma’s en kinderen.”

De bezoekers krijgen een goed beeld van wat er allemaal gebeurt in Zeewolde op het gebied van sport en cultuur. De standhouders praten je graag bij. Dat de markt al jaren zo’n succes is, komt volgens Braun ook doordat Zeewolde een bloeiend verenigingsleven heeft. “Dat past ook wel bij de mentaliteit van de mensen hier. Zeewolde is een heel jonge gemeente. Toen de eerste bewoners hier kwamen, was er nog niets. Een bekende uitspraak uit die tijd luidt: ‘Wat er niet is, kan je zelf beginnen’. Die mentaliteit zit nog altijd in de Zeewoldenaren.”

De belangrijke plek die sport en cultuur inneemt, is volgens Braun zeker ook zichtbaar op de zaterdagen. “Hele gezinnen zijn dan op pad vanwege culturele- of sportactiviteiten.” Lachend voegt Braun er aan toe: “Bij sommige winkels zie je dat ze na drie uur opeens een toeloop hebben van het aantal klanten. Dan zijn veel mensen net klaar met sporten.”

Cultuur is volgens de Zeewoldense al even belangrijk. Wie dat bestrijdt, vindt een gevatte Braun tegenover zich. Ooit moest ze eens een subsidieaanvraag van argumenten voorzien en daarbij het belang van cultuur voor de samenleving benadrukken. “’We hebben de aarde en al het andere is cultuur’, heb ik toen gezegd.” Die woorden bleken gelukkig het nodige effect te sorteren.

Momenteel is Braun dus bezig met de markt die dit jaar op 14 september wordt gehouden. Behalve het Kerkplein zijn ook de Kerkstraat en de Markstraat opgenomen in het traject. Clubs en verenigingen die zich nog willen aanmelden kunnen een mail sturen naar m.braun@zeewolde.nl.

Aanvang: zaterdag 14 september 2019 00:00