Zeewolde Actueel

Maandag, 6 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Zeewoldense Bregje roept op tot ‘doneer 1 minuut’: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn

Zeewoldense Bregje roept op tot ‘doneer 1 minuut’: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn
Redactie: Saskia de Wijk

ZEEWOLDE – Bregje Smetsers (43) is erfelijk belast met cystenieren en staat op de wachtlijst voor een nier. Die nieuwe nier is voor haar van levensbelang. Op dinsdag 14 januari doet Bregje, samen met nog zeven patiënten die op de wachtlijst staan voor orgaantransplantatie, Nederland een persoonlijke oproep tot het doneren van 1 minuut van ieders tijd. “Ik vraag niet om een nier”, benadrukt ze. “Ik vraag je om 1 minuut van je tijd. Om te praten met familie en naasten over orgaandonatie. 1 minuut kan voor mij het verschil maken.”

Veel mensen zijn bereid om na hun dood hun organen aan een zieke patiënt af te staan. Toch is het bij hun naasten niet altijd bekend wat zij willen en komen nabestaanden voor een vreselijke keuze te staan als hun dierbare plotseling overlijdt. De Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland besloten dat dit anders moet en namen het initiatief om verschillende patiënten aan het woord te laten, waaronder Bregje uit Zeewolde.

Aan de buitenkant oogt Bregje als een gezonde jonge vrouw. Maar eigenlijk is ze heel ziek. “Mijn energie is laag. En daardoor merk ik dat mijn wereld steeds kleiner wordt. Hoeveel mooie dingen die je hebt opgebouwd wegvallen. Toch probeer ik positief te blijven. Want ik heb nog heel veel om voor te leven. Ik heb een prachtig gezin. Ik stel altijd doelen. Ook al zijn ze klein. Om het vol te houden”, vertelt ze.

Door de cystenieren heeft Bregje drie jaar geleden ook al een levertransplantatie moeten ondergaan. “Op zich gaat het met die nieuwe lever goed, maar door alle medicatie is mijn nierfunctie sneller achteruit gegaan dan ik had gedacht. Daarom sta ik nu op de wachtlijst voor een nier. Op zich zou mijn moeder haar nier wel willen doneren, maar een donor van mijn eigen leeftijd heeft een grotere kans van slagen.”

De wachtlijsten voor orgaantransplantatie zijn lang. Ondanks de Donorwet die in juli 2020 ingaat is de kans groot dat velen overvallen worden door de vraag naar iemands donatiekeus, wanneer dit ter sprake komt bij overlijden. Voor een goede match moet Bregje rekenen op een wachttijd van minimaal minimaal tweeënhalfjaar. “Tot die tijd wordt het dyaliseren, wat een zware aanslag is op hart en bloedvaten.”

Bregje’s ervaring is dat er nog steeds een bepaald taboe rust op orgaandonatie. “Dat moet er af. Dat kan door te praten met elkaar. Het is belangrijk dat mensen bewust worden van de impact van het op jonge leeftijd heel hard nodig hebben van een nieuw orgaan. Dat je als donor ook ná je dood nog levens kan redden, weten veel mensen wel. Toch zijn er veel mensen die niet van elkaar weten dat ze donor willen zijn. Zelfs niet van de mensen die het meest dichtbij staan. Laat je dierbaren alsjeblieft weten wat je wil. Praat met elkaar. Dat is mijn grootste wens. Dat is waarom ik aan deze oproep meewerk. Ik hoop dat er hierdoor meer mensen bewust de keuze zullen maken om te doneren.”

De persoonlijke oproep van Bregje is te beluisteren op doneer1minuut.nl /bregje. Naast de persoonlijke en ervaringsverhalen wordt op deze website de urgentie van het praten over donorkeuze duidelijk uitgelegd. Ook worden er tips gegeven voor het aangaan dit gesprek.