Zeewolde Actueel

Maandag, 6 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Zegeningen en zorgen wisselen elkaar af bij Nieuwjaarstoespraak burgemeester Gorter

Zegeningen en zorgen wisselen elkaar af bij Nieuwjaarstoespraak burgemeester Gorter
Redactie: Mannes Schoppink

ZEEWOLDE - Op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Zeewolde in De Verbeelding op dinsdag 7 januari hield burgemeester Gerrit Jan Gorter zijn dertiende bijbehorende toespraak.

Gorter kon in zijn toespraak niet heen om de actuele vuurwerkdiscussie. “Ook in ons dorp werd er gedurende een veel te lange periode knalvuurwerk gebruikt, dat regelmatig ook nog illegaal was. Velen hebben zich daaraan geërgerd en de roep om een verbod groeit, zeker nu er ook in ons dorp vuurwerkslachtoffers waren.” Op kosten van de gemeente een vuurwerkshow organiseren, loste volgens de eerste burger van Zeewolde het probleem nog niet direct op. “Naast iedere woning een politieagent of BOA zetten, is geen optie. De verantwoordelijkheid voor het Oud- en Nieuwgedrag moet in de eerste plaats bij de bewoners en ouders zelf worden gelegd. Wie weet krijgen we dan op Oudejaarsdag ook minder uitrukken van onze brandweervrijwilligers.”

In de lift

Economisch gezien was 2019 een goed jaar voor Zeewolde, zo constateerde Gorter. “De logistieke hotspot Zeewolde-Almere-Lelystad staat landelijk gezien op de vierde plek. Daarbij zijn er overeenkomsten gesloten voor de verkoop van 5,5 ha aan bedrijventerreinen.” Ook de woningbouw bleef in 2019 in de lift zitten. “Er werden 163 woningen opgeleverd in de Polderwijk en inbreidingslocatie Corridor. Zodoende groeide Zeewolde naar 22.500 inwoners.” Als highlights uit 2019 noemde Gorter onder meer het opnieuw sluitend kunnen krijgen van de gemeentelijke begroting, de oplevering van het sluizencomplex met bruggen in het Havenkwartier en het ‘oppimpen’ van de wijk Zeewolde-Noord. Zorgen bleven er echter eveneens. “Vanwege grote landelijke evenementen zullen we in 2020 met een krappe politiebezetting komen te zitten. Verder is er dringend behoefte aan nieuwe brandweervrijwilligers. Om de veiligheid te waarborgen, zullen we als inwoners zelf dus ook hier in actie moeten komen door onze eigen ogen en oren open te houden.”

75 jaar vrijheid

Over het nieuwe jaar viel nog veel meer te melden. “2020 wordt het jaar waarin we stilstaan bij 75 jaar vrijheid. Van de vrijheid van meningsuiting maakten jong en oud het afgelopen jaar reeds volop gebruik. Ik hoop de komende weken ook nog initiatieven te zien, waarbij op een andere wijze stilgestaan kan worden bij de 75 vrije jaren.” Gorter kon het in dit verband niet laten de actuele wereldproblematiek in zijn toespraak te betrekken. “Laten we hopen dat de recente oorlogstaal van enkele zelfingenomen presidenten niet leidt tot negatieve gevolgen voor onze vrijheid en die van hen die onze vrijheid beschermen.” Specifiek voor Zeewolde noemde Gorter de start van de bouw van het Avonturenhuis op het Scoutinglandgoed. “Een volgende stap van het scoutingavontuur in de Zeewolder natuur. Het landgoed zal in 2020 ook gastheer zijn van een Nationale Jamboree. Ik hoop dat jonge scouts zodoende opnieuw de kans krijgen kennis te maken met andere prachtige gebieden binnen onze gemeente en ons dorp.”

Overdreven aandacht

Tot slot brak de burgervader nog een lans voor het bij tijd en wijle onder vuur liggende openbaar bestuur. “De samenleving waarvoor wij werken vraagt meer en accepteert minder. Daarbij is er regelmatig vooral aandacht voor zaken die misgaan. Veel kleine gebeurtenissen krijgen overdreven media-aandacht. Raadsleden, wethouders en de ambtelijke organisatie komen hierdoor onder druk te staan om nú met een antwoord of reactie te komen. Dat mag niet ten koste gaan van de aandacht voor grote, onderliggende vraagstukken op de langere termijn.”