Zeewolde Actueel

Zaterdag, 4 juli 2020

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Zelf aardappelen scheppen!

Zelf aardappelen scheppen!
Redactie: Saskia de Wijk

LELYSTAD/ALMERE - Op zaterdag 27 juni verschijnen er op twee locaties in Flevoland een aardappelberg; in Almere op het Mandelaplein en in Lelystad op het terrein van Rabobank Flevoland. Om de honderdduizenden kilo’s frietaardappels die door de wegvallende vraag naar friet in verband met de coronacrisis in de schuren van Nederlandse telers en verwerkers liggen niet te verspillen, kunnen consumenten zelf aardappelen komen scheppen.


Nationale Aardappelberg Dag
Initiatiefnemers uit diverse plaatsen in Nederland willen dat voedsel weer op waarde geschat wordt. Om een statement te maken, werd op zaterdag 6 juni al 20.000 kilo aardappels op de NSDM-werf in Amsterdam gestort. Binnen zes uur waren alle aardappels uitverkocht. Het succes van deze actie vroeg om een vervolg en die komt er: zaterdag 27 juni is omgedoopt tot Nationale Aardappelberg Dag.

Consumenten kunnen van te voren via de app van Too Good To Go een plek reserveren om voor maar €4,50 per tas aardappels te komen scheppen. Dus vergeet vooral je eigen boodschappentas niet!

“Het is belangrijk dat mensen met hun eigen ogen zien hoe groot de aardappelberg is, ook al is dit slechts het topje”, aldus Jur Jacobs, mede- initiatiefnemer en creatief ondernemer in de voedselsector.

“De overschotten van bijvoorbeeld frietaardappels zijn het toonbeeld van de kwetsbaarheid en complexiteit van ons voedselsysteem. Met deze actie hopen wij dat bedrijven, overheid en consumenten samenwerken naar een meer verantwoord systeem,” vult Lianne de Bie, directeur van SFYN Nederland, aan. “Op andere plekken in de wereld dreigen grote voedseltekorten, terwijl wij hier onze overschotten verwerken tot biogas en veevoer, dat kan anders.”